Spuštena zavesa na 13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR" 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Svečanom dodelom nagrada dobitnicima i izvođenjem opere za decu „Crvenkapa“ u čast nagrađenih spuštena je  zavesa na 13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

Žiri 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, u sastavu Branislav Nedić, Biljana Glišić i Jelena Ciganović, doneo je odluku da predstavu „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja proglasi najboljom na Festivalu.

„Vođen iskusnom autorskom ekipom, ansambl pozorišta iz Vranja donosi originalnu izvedbu „Pinokija”, i usvajajući specifičan stil igre, koristeći ginjol lutke, hrabro i dosledno priređuje pravi pozorišni događaj“, ističe se u obrazloženju.

Nagradu je u primio direktor Pozorišta „Bora Stanković“ Nenad Jović.

Za najbolju glumicu 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, žiri je proglasio Jelenu Filipović za ulogu Lijanine u predstavi „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.

„Jelena Filipović, na dosledan, artistički način, pravi lik lisice, poigravajući, se, prebacuje rampu i kao „negativac“ pronalazi put do publike, pleneći svojim šarmom i doslednošću“, navodi se u obrazloženju žirija.

Za najboljeg glumca 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, žiri je proglasio Filipa Radivojevića za ulogu Princa Mateje u predstavi „Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta Leskovac.

„Veštom transformacijom i glumačkim šarmom, uokviruje svoj lik Princa, i postaje primer kako je iskupljenjem i ljubavlju, moguće pobediti ono loše u nama.“

I Jelena i Filip su lično primili nagrade.

Nagrade žirija dobitnicima je uručio predsednik Branislav Nedić koji je u obraćanju publici rekao kako ima jedna nezvanična nagrada koja se inače ne dodeljuje ali koju on ovoga puta dodeljuje dragoj deci koja su iz večeri u veče punila salu i sa velikom pažnjom pratila predstave.

„Prva nagrada ide vama. To je i najbolja nagrada. Drago mi je bilo da budem ovde ovih pet dana, da učestvujem u radu žirija, da gledam predstave i da uživam sa vama. Sama činjenica da ste iz dana u dan punili salu pozorišta pokazuje da je zaječarsko pozorište uradilo pravu stvar organizovanjem ovog festivala i da je to svakako budućnost u koju treba ulagati. Nadam se da će i češće biti ovakvih prilika gde vi kao najmlađi posetioci možete uživati u predstavama baš ovde pod krovom pozorišta „Zoran Radmilović“, istakao je Nedić.

Nagrada publike pripala je predstavi  Narodnog pozorišta Leskovac „Razmaženi princ“ Željka Hubača, u režiji Igora Damnjanovića. Nagradu je primio glumac iz predstave Ivan Janković.

Festival je zvanično zatvorio selektor Željko Hubač.

„Sve su smislili  od crtanih filmova,mobilnih telefona,igrica da zabave decu ali pozorište još uvek nisu uspeli da pobede. I to vidimo zahvaljujući tome što je sala puna i što vi volite pozorište. Vi ste publika koja će narednih trideset, četrdeset, pedeset, šezdeset, sedamdeset godina, da ste živi zdravi, dolaziti u pozorište i gledati predstave za odrasle ali ja vam garantujem da ćete se sa najvećom radošću sećati ovih trenutaka kad ste bili u pozorištu i gledali upravo ove glumce koji su samo za vas radili predstave za decu. Trinaesti festival „ZajeČAR“ ovim proglašavam završenim“, rekao je Hubač.

U čast nagrađenih na 13. Pozorišnom festival za decu “ZajeČAR” izvedena je zaječarska premijera opere za decu „Crvenkapa“, zajednički projekat Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Ovo muzičko-scensko delo bilo je van konkurencije za nagrade, ali je i „Crvenkapu“ ocenjivala publika. Dobila je najviše glasova. Prosečna ocena je 9,81.

Deca i njihovi pratioci su uživali u ovom komadu, iako nisu navikli da gledaju i slušaju operu jer, kako reče  Milja Videnovic, profesor klavira u Umetničkoj školi ,,Stevan Mokranjac” u Negotinu, klavirski saradnik u operi za decu “Crvenkapa” : “Opera je oblik pozorista u kome se radnja odvija kroz muziku i pevanje. Uz scenografiju, glumu i kostime, čini umetnički dogadjaj potpunim za gledaoce i slušaoce.”

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari