Srbija na sajmu knjiga u Teheranu 1Foto: Pixabay / ulleo

Privredna komora Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, Ambasadom Srbije u Teheranu i Kulturnim centrom Irana u Beogradu, organizovaće predstavljanje Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Teheranu, od 1. do 12. maja, navodi se u današnjem saopštenju.

Srbija je ove godine počasni gost smotre pisane reči u Iranu, na Međunarodnom sajmu knjiga i tim povodom ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obratiće se posetiocima na otvaranju Sajma 1. maja, a dan kasnije, svečano će otvoriti „Dane Srbije“ i štand Republike Srbije. Na nacionalnom štandu Srbije, površine 120 kvadrata, biće predstavljen potencijal kreativne industrije, stvaralaštvo domaćih pisaca Miloša Crnjanskog, Ive Andrića, Meše Selimovića, Danila Kiša, kao i Vuka Stefanovića Karadžića, Dositeja Obradovića i drugih velikana pisane reči. Savremenu srpsku književnost predstavljaće dopisni član SANU i pisac Goran Petrović, pesnik i pripovedač Dejan Aleksić i pisac i novinar Muharem Bazdulj.

Posetiocima će biti na raspolaganju brošure o kreativnoj industriji Srbije i promotivni materijal, pripremljen radi
predstavljanja mogućnosti za investicije. U okviru sajamskog nastupa, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, a u susret avgustovskoj manifestaciji „Nedelja srpskog filma“, 2. maja biće organizovana projekcija srpskog filma „Dnevnik mašinovođe“, dok je nastup Slobodana Trkulje i njegovog ansambla „Balkanopolis“, planiran za 1. i 2.
maj.

Organizacija i tehnička realizacija nacionalnog štanda Srbije u Teheranu poverena je Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije, a programski organizator je Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“. Međunarodni sajam knjiga u Teheranu je najznačajniji kulturni događaj u Iranu, na kojem učestvuje, u proseku, oko 2.500 domaćih i 600 stranih izdavača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari