„Srbija se stalno prilagođava i imitira promene u Evropi“ 1Foto: Danas

Knjiga „Prilagođavanje“ sociologa Đokice Jovanovića predstavljenja je kroz razgovor Radeta Radovanovića, kolumniste Danasa sa autorom na štandu Danasa na Media Market-u.

Govreći o samom naslovu knjige Radovanović je pitao da li je upravo prilagođavanje suština novije istorije Srbije, odnosno onoga što zovemo Srbijom, a što i jeste i nije država, u periodu kojim se Jovanović bavi – od moderne do danas?

– Upravo zato što Srbija nije imala unutrašnju promenu, ona se prilagođavala promenama u Evropi, ona je imitriala institucije, imitirana pravnu državu, demokratiju, ali nije imala poluge da preuzme vođenje države – odgovara Jovanović.

Govoreći o tome šta je u smislu obrazovanja, stručnosti ljudi koji su formirali državu i administrativni aparat, Jovanović ukazuje da je čak i sveštenstvo bilo nepismeno, te su svi slojevi društva, koji je trebalo da budu konstitutivni ustvari bili nedorasli tom izazovu.

-To je ono što državu drži stalno prikovanu za neka bivša vremena i nedoraslu današnjim izazovima, ukazuje Jovanović. Ti današnji izazovi, prema njegovoj oceni, su prilagođavanje Evropskoj uniji i njenim standardima, iako se srpsko društvo još uvek nije oparavilo od izlaska iz socijalizma i prilagodilo novnastalom stanju.

– Ovo društvo imalo je jedan modernizacijski iskorak u periodu samoupravnog socijalizma, a obaranjem tog perioda napravljan je korak unazad i sve je devastirano. Vratili smo se u pretpolitičko stanje iz koga je ova zemlja izlazila nakon Drugog svetskog rata, ukazao je Jovanović.
Nakon razgovora, autor je potpisivao knjige zainteresovanim posetiocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari