Srbima svima i svuda 1Foto: Stanislav Milojković

Kalendar-zabavnik “Danica” za 2017, predstavljen je juče na Sajmu knjiga. Novi broj je, prema rečima Boška Suvajdžić, predsednika UO “Vukove zadužbine”, tematski posvećen “Srbima svima i svuda”.

Kako kaže, to nije deo pobuđenog nacionalizma, već je poziv da se ponovo valorizuje Vukova težnja o staranju o jeziku ma gde se Srbi nalazili. „Njegova reforma označila je demokratizaciju Srbije. Svaka polemika o Vukovom značaju je apsolutno deplasirana i vraća nas u neko pređašnje vreme. Treba isticati sve one vrednosti Vukovog dela vezane za srpski jezik i srpski narod“, kazao je Suvajdžić.

I urednik izdanja, Miodrag Maticki dotakao se polemike o značaju Vuka Karadžića, podsećajući da se u isto vreme na štandu “Službenog glasnika” održava promocija zbornika “Za i protiv Vuka”, koja sadrži i Suvajdžićev i njegov tekst. On je ipak napomenuo da je Zadužbina mnogo toga učinila za “pomirenje Vuka i Dositeja” i na usklađivanju dve struje, te da su na Saboru u Tršiću i oni svojevremeno organizovali diskusije na ovu temu. „Svaka revolucija ima i negativnih posledica. Tako i Vukova. Ali kad se to zloupotrebi, to je kao i kod “Svetog pisma”. Zato Vuka treba čitati kako valja i dobro tumačiti njegove poruke. Vuk je sa ustankom 1804. ovom narodu doneo jezik, pismo, rečnik…“, kazao je Maticki. On je govoreći o ljudima koji umanjuju značaj ili napadaju Vuka Karadžića istakao da tu ima i velikih majstora koji znaju šta govore, poput Svetislava Basare. „Ali ima tu i mnogo onih malih koji to koriste za svoju promociju“, kazao je Maticki podsećajući na sukobe koje je Karadžić za života imao sa Jovanom Hadžićem, te dodao da su sve to „gluposti koje traju godinama i koje nisu donele dobra“.

Novi broj “Danice” posvećen i obeležavanju tridesetogodišnjice rada “Vukove zadužbine”. Ova ustanova svoj jubilej svečano će obeležiti 9. novembra. U “Danici” je objavljen kalendar za Srbe sva tri zakona, kao i jevrejski, a zadržane su i redovne rubrike: “Osvetljenja”, “Narodna književnost i umetnost”, “Svetosavska čitanka”, “Jezik”, “Opisanije namastira”, “Dinastije”, “Prvi srpski ustanak”, “Narodni kuvar”, “Astronomija” i “Zadužbine”. Brojne priloge, između ostalih, potpisuju Ljubinko Radenković, Slavko Vejinović, Valentina Pitulić, Žarko Rošulj, Dragan R. Mlađenović, Gordana Maletić… “Danica” sadrži i pesme Ljubivoja Ršumovića, Rajka Petrova Noga, Matije Bećkovića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari