Srđan Karanović: Dragoslav Mihailović je bio vrlo značajan za našu književnost, a ja sam bio oduševljen njegovim romanom "Petrijin venac" 1Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Akademik, čuveni pisac, romansijer, scenarista, dramaturg Dragoslav Mihailović (1930) preminuo je u Beogradu u 93. godini, a iza njega je ostala ozbiljna književna, filmska i pozorišna baština.

U ovdašnje antologije, kao jedno od njegovih najuspešnijih i najslavnijih dela ušla je ekranizacija njegovog romana, film „Petrijin venac“, u režiji Srđana Karanovića, koji je ovaj scanario napisao zajedno sa Rajkom Grlićem.

Roman je prvi put objavljen 1975, a film je snimljen 1980, u produkciji „Centar filma“, i kao filmski klasik digitalno je restaurisan 2018. u okviru projekta Jugoslovenske kinoteke.

– Bio sam oduševljen romanom „Petrijin venac“ – kaže za Danas reditelj Srđan Karanović. – Dragoslav Mihailović je, kolikom znam, bio vrlo zadovoljan mojom ekranizacijom njegove knjige. Bio je veliki pisac, vrlo značajan za našu književnost, i ostavio je dubok trag – ističe Karanović.

Kultne likove iz Mihailovićevog romana igrali su Mirjana Karanović, Pavle Vuisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Rade Marković, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Radmila Živković, Miloš Žutić, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Mića Tomić, Veljko Mandić…, jedna od najboljih glumačkih ekipa jugoslovenskog filma.

Književni opus Dragoslava Mihailovića obuhvata pripovetke, romane i drame, a u njegova najpoznatija dela, pored „Petrijinog venca“, ubrajaju se i romani „Kad su cvetale tikve“, „Čizmaši“ (NIN – ova nagrada za najbolji roman 1984.), „Lov na stenice“ (Nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu priča“), „Frede, laku noć“, „Goli otok“, „Crvenoi plavo“, „Vreme za povratak“, „Gori Morava“…

Izabrana dela su mu štampana dva puta, 1984. u šest knjiga, i 1990. u sedam knjiga.

Uzbudljivu životnu biografiju jednog od najvažnijih pisaca ovdašnje književnosti, koji je doživeo sudbinu logoraša na Golom otoku, da bude zabranjivan i u nemilosti komunističke vlasti,  napisao je Robert Hodel u knjizi „Reči od mramora. Dragoslav Mihailović – život i delo“, koja je objavljena 2020. u izdanju Lagune.

Mihailović je dobitnik najprestižnijih priznanja, nagrada, među kojima su i Oktobarska nagrada grada Beograda (1967), dve Andrićeve nagrade (1976. i 2020. za životno delo), Zlatna arena u Puli za najbolji scenario (1978), Nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu (1985), Nagrada Vukove zadužbine (1994), kao i nagrade „Veljkova golubica“, „Stefan Prvovenčani“, „Grigorije Božović“, Kočičeva, „Skender Kulenović“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari