čuvari formulefoto FoNet/Promo/Aleksandar Letić

Posle kinematografija Velike Britanije i Izraela, na ovogodišnjem, 27. Međunarodnom filmskom festivalu u Talinu u glavnom Fokusu su Srbija i njeni partneri iz Jugoistočne Evrope.

Od 3. do 19. novembra biće prikazano preko pet stotina filmova u brojnim sekcijama, a u konkurenciji ostvarenja za mlade svetsku premijeru će imati novi film „Sunce mamino“ reditelja Koste Đorđevića.

Fokus na srpsku kinematografiju i njene partnere iz Jugoistočne Evrope obuhvata 12 najnovijih dugometražnih filmova iz ovih zemalja, od kojih će pet biti iz Srbije.

Ovaj program 3. novembra svečano otvaraju „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, zatim slede „Sunce mamino“ Koste Đorđevića, „Lost Country“ Vladimira Perišića, „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, i „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića, čija je premijera 15. novembra.

Pokretački motiv za Fokus na Srbiju i partnere – Crne Goru, Hrvatsku, Severnu Makedoniju i Sloveniju je u činjenici da su tokom proteklih godina rukovodioci filmskih centara i agencije navedenih zemlja radili na harmonizaciji pravila, kalendara i kriterijuma za dodeljivanje sredstava, kao i na podršci manjinskim koprodukcijama na konkursima koje sprovode.

Poseban segment Fokusa čine filmovi Crnog talasa, od kojih je šest iz Srbije – „Vrane“ Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, „Čovek nije tica“ i „Nevnost bez zaštite“ Dušana Makavejeva, „Dvoje“ Aleksandra Saše Petrovića, „Devojka“ Puriše Đorđevića, „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića.

Filmski Centar Srbije organizuje i koordinira dolazak, učešće i predstavljanje svih naših filmova na Fetsivalu u Talinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari