Srpska ostvarenja na 72. Filmskom festivalu u Lokarnu 1

Ovogodišnje, 72. izdanje prestižnog Filmskog festivala u Lokarnu, u Švajcarskoj, počinje danas i traje do subote, 17. avgusta.

Na njemu će, u različitim selekcijama, biti prikazano i podržano nekoliko filmova iz Srbije. Među njima je, u selekciji Concorso Cineasti del presente, i rumunsko-srpsko dugometražno igrano ostvarenje „Ivana Grozna“ (Ivana cea Groaznica) autorke Ivane Mladenović. Nastanak ovog filma, kao manjinske srpske koprodukcije, podržao je Filmski centar Srbije (FCS).

Ivana radi kao glumica u Rumuniji, ali, nakon što biva suočena sa zdravstvenim problemima, ona odlučuje da provede leto u svom malom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom. Gradonačelnik je zamoli da bude zaštitno lice lokalnog muzičkog festivala i ona to, uz nešto oklevanja, prihvata. Ali, nakon što iz Bukurešta pristignu njeni ekscentrični prijatelji i nakon što njen ljubavni život, koji se vrti oko znatno mlađeg lokalnog momka, postane predmet tračeva u njenom rodnom gradu, Ivana se nađe na ivici nervnog sloma.

Ostali junaci, prijatelji i porodica, dobijaju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspeva da pronađe svoje mesto i na ovoj i na onoj strani Dunava.

Svi „glumci“ mesecima probaju uloge samih sebe prateći napisan scenario. Proces koji je započeo kao vid terapije postaje film. Uloge su odigrali: Ivana Mladenović, Gordana Mladenović, Luka Gramić, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Živka Sorejević, Andrei Dinescu i Anca Pop. Scenario su napisali Ivana Mladenović i Adrin Schiop. Direktorka fotografije je Carmen Tofeni. Film su montirale Patricia Chelaru i Catalin Cristutiu. Scenografkinje su Radmila Simić, Rada Dronjak i Gordana Mladenović, a kostimografkinja je Iulia Popescu.

Deo takmičarskog programa Pardi di domani je i srpsko kratkometražno igrano ostvarenje „Poslednja slika o ocu“ u režiji Stefana Đorđevića. Ovaj film je nastao uz podršku FCS i SeeCinema Network-a.

Dušan (39) i Laza (9) putuju za Beograd jer je Dušan u terminalnoj fazi maligne bolesti i potrebna mu je medicinska pomoć. Dušan mora da pronađe novi dom za svog sina Lazu koji jedino ima Dušana. Uzrujan i pogubljen, pokušava da ostvari kontakt sa rođenom sestrom sa kojom se nije video godinama. Glavne uloge tumače Igor Benčina i Marko Matić, odabran posle kastinga od 400 dečaka koji je rađen u Paraćinu i Jagodini. Inače, Stefanov amaterski film „Crap“ bio je inspiracija Nikoli Ležaiću za film „Tilva Roš“ u kome Stefana glumi jednu od dve glavne uloge.

U partnerstvu sa Filmskim centrom Srbije, ovogodišnje, deveto po redu izdanje programa First Look festivala u Lokarnu, koji se tiče radova u toku, obuhvata šest srpskih filmova u fazi postprodukcije. Ova ostvarenja biće prikazana od 9. do 11. avgusta u sklopu programa LocarnoPro. Program obuhvata dokumentarce „Govori da bih te video“ Marije Stojnić, I „Izbor za Miss zatvora“ Srđana Šarenca, debitantski dugometražni igrani film „Kelti“ Milice Tomović, te ostvarenja „Pejsaži otpora“ Marte Popivode, i „Telenovela en gris y multicolor“ Filipa Martinovića, kao i dokumentarni film „U slavu ljubavi“ Tamare Drakulić.

Žiri koji čine direktori i selektori međunarodnih filmskih festivala odlučivaće o dodeli nagrada programa First Look. Jedna nagrada podrazumeva usluge u fazi postprodukcije filma u iznosu od 65 hiljada evra koju dodeljuje Cinelab Bucharest, nagrada Le Film Francais sastoji se od usluga oglašavanja u iznosu od 5.600 evra, a nagrada koju obezbeđuje Kaiju Cinema D/ffusion u vrednosti od 5.000 evra je za dizajniranje međunarodnog postera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari