Srpsko iskustvo zajedničke države 1

Da je jugoslovenska ideja u Srbiji i danas, posle gotovo tri decenije od raspada bivše SFRJ velika tema potvrdilo je predstavljanje Zbornika “Istorija jedne utopije: 100 godina od stvaranja Jugoslavije”.

 

Zbornik je predstavljen na nekadašnji praznik ove države Dan mladosti 25. maj u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, koji je bio pretesan za publiku koja je sedela na podu i stajala. Cilj ovog dvotomnog dela posvećenog nedavno preminulom istoričaru i diplomati Dušanu T. Batakoviću,  prema rečima izdavača Katene mundi, bio je pokušaj da se „u spoju različitih perspektiva i pristupa naučno, trezveno, multidisciplinarno i višedimenzionalno rasvetli nastanak i funkcionisanje  jugoslovenske ideje i države koju su pratile kontraveze i mitovi“. O zborniku u kome su sakupljeni radovi srpskih intelektualca iz vremena stvaranja prve Jugoslavije, druge polovine 20. veka, kao i današnjih vodećih istoričara srednje i mlađe generacije, govorili su akademik Kosta Čavoški, Milo Lompar, Miloš Ković, Milomir Stepić, Nenad Kecmanović, Srđa Trifković i Marinko Vučinić. Oni su, između ostalog, ukazali na ulogu velikih svetskih sila i njihovih geopolitičkih interesa u stvaranju države junžoslovenskih naroda, posebno Velike Britanije, kao i na okolnosti i razloge razvoja ideje unije južnoslovenskih naroda koja potiče još od vožda Karađorđa, srpsko iskustvo stvaranja Jugoslavije i njihove današnje posledice na primeru Kosova i Metohije i Republike Srpske. Među mnogobrojnim javnim ličnostima u publici bili i bivši predsednik SRJ i lider DSS Vojislav Koštunica, predsednik Dveri Boško Obradović, predstavnici srpske diplomatije i SPC.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Srpsko iskustvo zajedničke države”

  1. Po reputaciji učesnika u diskusiji trebalo je tema da bude Ilija Garašanin, varijante na temu velika Srbija juče, danas, sutra. Mogu da mislim šta su navedeni mogli da pričaju. Ja bih poručio, Jugoslavija je bila najbolje rešenje za narode koji su je 1943. stvorili. To što Srbi nisu imali demokratski kapacitet da je zadrže kao jedinu moguću državnu organizaciju koja im omogućava zajednički život pod jednim ustavom i zakonom, naš je veliki problenm sa desničarskom elitom već 200 godina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.