Šta je u neočekivanoj poseti vranjskom pozorištu želeo da vidi i sa kim da razgovara diplomata iz Velike Britanije 1Hopkinson sa Igorom Lerićem iz Subotičkog pozorišta

Na sinoćnoj trećoj festivalskoj večeri 42. Festivala „Borini pozorišni dani“, na kojoj je briljirao ansambl Narodnog pozorišta iz Subotice u predstavi „Kus petlić“, po tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića, u sali vranjskog pozorišta bio je neočekivani gost  – diplomata Vilijam Hopkinoson iz ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Britanski diplomata koji se nalazi u poseti jugu Srbije, kasno tokom popodneva „kao ljubitelj pozorišne umetnosti izrazio je želju da u Vranju poseti gradski teatar u kome se održava festival u čast pisca Bore Stankovića“.

Iako su karte za sinoćnju predstavu „Kus petlić“, Narodnog pozorišta iz Subotice, bile odavno rasprodate, predusretljivi direktor vranjskog teatra uvek nađe izlaz.

Diplomata Vilijam Hopkinson, koji za sebe kaže da je „uz svoju suprugu veliki ljubitelj pozorišta“, našao se u trećem redu na sinoćnoj predstavi.

– Ja volim pozorište. I, moja supruga se jako radovala kada sam joj rekao da ću u Vranju odgledati predstavu u pozorištu, za koje znam da je nakon požara renovirano pre tri godine – kaže za portal Danasa Hopkinson.

Nakon dvočasovne predstave, koju je vranjanska publika nagradila glumce iz Subotice ovacijama, britanski diplomata je u pozorišnom klubu „Talija“ razgovarao sa selektorom ovogodišnjeg festivala, teatrologom Slobodanom Savićem, glumcima vranjskog i subotičkog pozorišta.

Posebno je bio impresioniran klubom koji se nalazi ispod renovirane pozorišne sale.

– Gospodin Hopkinson me je impresionirao poznavanjem situacije u našem pozorištu. Interesovao se za vrajanski festival i status glumaca u ovdašnjim pozorištima. Jako nam je važno da smo i na ovaj način prisustvom jednog stranog diplomate dobili novu dimenziju našeg festivala – prokomentarisao je za Danas selektor Savić.

Britanski diplomata tokom večeri razgovarao je i sa Igorom Lerićem, zamenikom direktora Narodnog pozorišta u Subotici, interesujući se za „rok završetka zgrade pozorišta u ovom gradu“.

Hopkinson je interesovalo kako glumci i gde igraju svoje predstave „dok je zgrada u fazi rekonstrukcije“.

– Očekujemo da svi radovi budu završeni do sredine 2023. godine i da se vratimo na svoju scenu jer su svi potrebni protokoli i ugovori sa pokrajsnkom i republičkom Vladom potpisani – rekao je Lerić u razgovoru sa Hopkinsonom, navodeći da ansambl i u vreme rekonstrukcije pozorišne zgrade funkcioniše u punom kapacitetu.

Usledio je i susret sa upravnikom vranjskog pozorišta Nenadom Jovićem, a potom i direktorom Doma kulture u Preševu s obzirom na ideju koja je iz vranjskog pozorišta potekla da srpska i albanska deca odrade zajedničku multietničku predstavu.

Britanskog diplomatu interesovali su uslovi u kojima funkcioniše ova kulturna ustanova u Preševu, kao i mogućnost da se unapredi multietnička saradnja na polju pozorišta i drugih aktivnosti na ovom području.

Diplomata iz ambasade Velike Britanije u Srbiji boravi u dvodnevnoj poseti opštinama na jugu Srbije, u razgovoru sa predstavnicima političkih stranaka, organizacija civilnog društva i aktivistima.

Poseta Festivalu 42. „Borini pozorišni dani“ nije bila predviđena, ali do nje je ipak došlo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari