Šta je zajedničko za predstave koje su ušle u ovogodišnju selekciju Pozorišnog proleća u Šapcu? 1Foto: Šabačko pozorište

Sedmi teatarski Festival “Pozorišno proleće” u Šapcu, biće održan od 24. do 29. aprila, pod motom „Kaleidoskop sećanja i snova“. Selektor Miroslav Miki Radonjić, u obrazloženju ovogodišnje selekcije najboljih teatarskih ostvarenja, rekao je da svaka od izabranih predstava pokreće važna pitanja o vremenu i okolnostima u kojima egzistiramo.

– Razmišljajući o temama, žanrovskim i stilskim raznovrsnostima izabranih ostvarenja za ovogodišnje sedmo izdanje festivala, uvideo sam da se u svakoj od njih pronalaze naglašeni ili diskretni motivi sećanja i snova – reko je Radonjić.

Ističe da svaka prokreće važna pitanja, bilo da je reč o košmarnom ili nostalgičnom prisećanju na nepovratano izgubljeno vreme, snovima o srećnoj i bezbrižnoj budućnosti ili otežavajućem sudaru sa neminovnom stvarnošću.

– One su idejno vešeslojne i oslikavaju mnogobrojne kontroverze i nedoumice savremenog sveta. Iz toga je proizišao i moto festivala “Kaleidoskop sećanja i snova” – ističe Radonjić.

U selekciju ovogodišnjeg festivala, ušlo je pet predstava: „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režija Milice Kralj, Ateljea 212; „Galeb“, Antona Pavloviča Čehova, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Sombor; predstava „Što na podu spavaš“, rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića – koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, Gradskog dramskog kazališta “Gavel” Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS-a Sarajevo.

U takmičarskom delu našle su se i „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, Narodnog pozorišta Beograd, Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Sterijinog pozorja, kao i „Bilo jednom na Brijunima“, po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića, u saradnji sa Centrom za kulturu Svilajnac i Bitef teatrom iz Beograda.

Na predlog selektora, van konkurencije, u čast nagrađenih, biće odigrana predstava “Mračna komedija” Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića, Šabačkog pozorišta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari