Šta nas očekuje na 59. Oktobarskom salonu? 1Izvor: promo

Otvaranje četvrtog izložbenog prostora u okviru programa 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala) održaće se u četvrtak, 3. novembra u 18h u prostorijama Narodnog muzeja Srbije.

U okviru stalne postavke Evropske umetnosti od 14. do 20. veka, drugi sprat Narodnog muzeja Srbije krasiće slika franuskog umetnika Erika Korna „Talas, neka me život nosi”.

Zatim će, neposredno nakon otvaranja u 18 časova, uslediti razgovor sa savetnicom kustoskinjom Zbirke crteža i grafika stranih umetnika u Narodnom muzeju, dr Draganom Kovačević, o značenju ove privremene intervencije savremenog umetnika u stalnu postavku Narodnog muzeja Srbije. Razgovor će se odvijati i na srpskom i na francuskom jeziku, uz mogućnost konsekutivnog prevoda na oba jezika.

„Slike Erika Korna osmehuju se onom ko ih gleda, bar onom ko ih gleda s naklonošću. Erik Korn ne slika ex nihilo, kao što ponekad moderni, s izvesnom ohološću, zamišljaju da mogu slikati ne obraćajući dovoljno pažnje na zanatsko umeće. Na platnima Erika Korna tog umeća ima u izobilju. Nekoliko zgrada nalik dominama (na stolu se nalaze prave domine), koje smeštamo u Brazil – Portugal i Brazil su za slikara usvojene zemlje – podsećaju nas da je i modernost gošća na horizontu večite scene umetnosti. Svaka slika je odjek drugih slika, El Greko izranja iz Sezana, koji prefinjeno bledi kod Marandija, i Šagal je na Kornovoj paleti, on je takoreći njegova gramatika. Anđeli na nekim od Kornovih slika nisu apstrakcije ili katastrofe poput Kleovih…Brojgel i Šagal se najednom susreću i udružuju”, piše Fransoa Ardeven o radu Erika Korna.

Šta nas očekuje na 59. Oktobarskom salonu? 2
Erik Korn, „Talas neka me život nosi“, ulje na platnu, 2020-21

Pored toga što je umetnik i kustos brojnih međunarodnih izložbi, redovan saradnik muzejske zbirke Berardo u Lisabonu, Erik Korn je osnivač centra za savremenu umetnost u Le Plateau u Parizu.

Prva šetnja „Prostori (za) umetnosti je još jedan događaj vredan pažnje, koji će se održati 5. Novebra u 12h. Danica Jovanović Prodanović, kustoskinja Kulturnog centra Beograda vodi ovu manifestaciju u kojoj će razgovorom biti predstavljen arhitektonski okvir u kome se odvijaju kulturni i umetnički sadržaji. Mesto susreta je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković (Bulevar kralja Aleksandra 71), a u planu je obilazak već pomenute Biblioteke, Salona Muzeja grada Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Istog dana od 15h, sa polaskom iz Galerije Artget Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/prvi sprat), kroz izložbu Milice Tomić „How on Earth?, koju vodi kustoskinja Jelena Vesić.

Nakon izložbe Milice Tomić, od 19h u Art Hub KULI (Cetinjska 15) imaćete mogućnost da pratite javno izvođenje satiričnog epaEskulap- anatomska esk mašina“ Mile Manojlović, koja potpisuje tekst, koncept i javno izvođenje, uz podršku Manje Ristić čija su zasluga kompozicija i dizajn zvuka.

Više informacija vezanih za 59. Oktobarski salon možete pronaći OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari