Šta se dogodi kad se sretnu Krleža, Bogdan Bogdanović, Predrag Matvejević, Kiš, Mirko Kovač, Slapšak... 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš?

U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

Odgovore na ova pitanja daju nam autori projekta „Urotnici“, pisci Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, i reditelj Boris Liješević. Premijera režiranog i javnog čitanja dramskog teksta „Urotnici“ zakazano je 15. decembra, na Maloj sceni Ateljea 212 „Petar Kralj“, a izvođači su Katarina Žutić, Dejan Dedić, Marko Grabež, uz učešće autora i reditelja, Arsenijevića, Štiksa i Liješevića.

Šta se dogodi kad se sretnu Krleža, Bogdan Bogdanović, Predrag Matvejević, Kiš, Mirko Kovač, Slapšak... 2
Foto: Aleksandar Jovanović

Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance.

Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti.

O tom zlu se u „Urotnicima“ govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik, i kojima on jedino i pripada, ma gde bili.

Projekat „Urotnici“ iskaz je žilavosti optimizma i čvrstog uverenja, navode njegovi autori, da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje. Unatoč i kontra.

Dramski komad „Urotnici“ deo je projekta Zajednička čitaonica koji je pokrenulo i vodi Udruženje Krokodil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.