Stanje stvari i psihološki realizam

Novo doba, pisac Vuk Bošković, reditelj Dino Mustafić; Bitef teatar, Beograd, i ArtHub, Sarajevo
Pozorišna kritika

Ostavite komentar


  1. Zapanjena sam pedanterijom Pakovićevog teksta, koji potpuno promašuje suštinu: on govori o defetizmu i pravdanju zločina, a u pitanju su i autor i tekst koji direktno optužuju, prozivaju i imenuju zločin i zločince, ali na abolirajući sebe, već naprotiv, priznajući i prihvatajući svoju ulogu i mesto u kolektivnoj (barem političkoj) krivici. "Pedagoški" sa visine Pakovićevo izuzimajući sebe iz krivice društva, nije hrabro, naprotiv. Razumeti da su priznanje i (samo)optužba teški, nepopularni i osudjeni na odbacivanje, ali su ono što ovom društvu i umetnosti nedostaje, da bi ikada moglo proći katarzu, mnogo je značajniji "pedagoški" potez u čitanju novog dramskog teksta. Zatim, sasvim mogu da razumem da se Paković u svojoj umetnosti opredeljuje protiv psihološkog realizma, čak i da se složim sa tim, ali je neprihvatljivo isključivati predstavu koja to nije, jer nije ono što bi Paković – autor hteo da ona bude. Ona je, naprotiv, onošto su njeni autori hteli da bude, što je jednako legitimno kao i Pakovićev postdramski umetnički izraz i diletantski je diskvalifikovati je zbog toga.
    Na kraju, ne najmanje bitno, Karanović nije Karanovićeva. Ona nije vlasništvo svog pokojnog oca, već umetnica koja ima pravo da joj se barem tačno navede ime. Ovaj patrijarhalni ton kao da izdaje autora, koji se daje revolucionarom, a zapravo svojom patrijarhalnom "pedagogijom" samo potvrdjuje provincijalni poredak sveta. Umesto da tekst sam potpiše sa "Pakovićev" i time objavi da je i muškarac vlasništvo oca, kao deo borbe za ženin identitet, on uranja u pedanteriju i pedagoško dociranje nečega što nije, čak ni na značenjskom osnovnom planu, shvatio. Hvala.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.