Stari grad Vranjeva proglašen za kulturno dobro 1

Najnovijom odlukom Vlade Srbije, ambijentalna celina “Stari grad Vranjeva” koja se nalazi u Novom Bečeju utvrđena je za kulturno dobro.

Reč je kulturno-istorijskoj celini koju čine svetovne i duhovne građevine, koje je u prošlosti predstavljalo centar kulturnog i duhovnog života Srba u severnom Banatu u periodu austrougarske vladavine. Posao istraživačkog rada na valorizovanju ovih objekata obavili su stručnjaci zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spoemnika kulture, koju su preldog odluke poslali pre četiri godine na dalju poveru Republičkom zavode za zaštit spomenika culture.

– Stari centar Vranjeva nalazi se u severnom delu Novog Bečeja, na levoj obali Tise. Ova vredna ambijentalna celina poseduje urbanističke, arhitektonsko-stilske i kulturno-istorijske vrednosti tako da smo valorizovali svaki pojedinačni objekat, definisali granice celine i dali predlog za zaštitu. To je nasleđe koje svedoči o potrebi našeg naroda da očuva svoj nacionalni, verski, politički i kulturni identitet – stručni je stav istoričarke umetnosti Vesne Majstorović.

Prostorna Celina “Stari centar Vranjeva” obuhvata ulice Rajka Rakočevića, Josifa Marinkovića i Svetozara Markovića. Za nepokretna kulturna dobra, odnosno spomenika culture od velikog značaja određeni su- Srpska pravoslavna crkva svetog Jovana Pretečesаgrаđеnа pоčеtkоm 19. vеkа u duhu klаsicizmа, stara Opštinska zgrada sаgrаđеnа 1824. gоdin, u stilu pојеdnоstаvlјеnе vаriјаntе klаsicizmа, kuća Vladimira Glavaša, sаgrаđеnа u prvој pоlоvini 19. vеkа u stilu pојеdnоstаvlјеnе vаriјаntе klаsicizmа.

U grаditеlјskоm nаslеđu stаrоg cеntrа Vranjeva pоsеbnо mеstо pripаdа i оstаlim znаčајnim оbјеktima – krstu na reskrsnici ulica Josifa Marinkovića i Rajka Rakočevića, zgradi stare škole iz 1825. godine, zatim Rimokatoličkoj crkvi iz 1902. godine, Parohijskom domu SPC, još jednoj školi u 13 individualnih kuća za stanovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari