Sava centar utvrđen za kulturno dobro 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Na prelog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 8. aprila 2021. godine, utvrdila Sava centar za kulturno dobro, navodi se u saopštenju iz ove institucije.

Centar „Sava“’ predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata podignutih u Beogradu.

Sagrađen je 1976-77. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića i saradnika, oblikovan u duhu savremene arhitekture osme decenije HH veka. U pitanju je razuđen kompleks koji čine četiri građevinske celine: glavna poslovna zgrada, kongresno-koncertna dvorana, hotel „Interkontinental“ (Crown plaza), a pasarele povezuju prvi objekat sa kongresnom dvoranom i sa hotelom.

Originalnog prostorno-kaskadnog rešenja i izrazito organske strukture, kompleks je uspešno ukomponovan u ambijent šireg priobalnog područja. Građen je u kombinaciji armirano-betonske konstrukcije i čeličnih ramova, uz obilnu upotrebu stakla kao fasadnog materijala.

Zasnovan je na veoma pročišćenim savremenim, pretežno zakošenim formama staklenih zelenoplavih fasada, dubokih kaskadnih terasa i bašti sa horizontalnim brisolejima, ali i betonskih fasada sa manjim prozorskim perforacijama. U dominantnoj horizontali kompleksa izdvajaju se kubičnim gabaritima kongresno-koncertna dvorana „Sava centra“ i hotel.

Centar raspolaže većim brojem sala za konferencije i sastanke, kongresno-koncertnom dvoranom, restoranom, kafe-barovima, prodavnicama, u njemu se nalaze pošta, banke, pres centar, prvobitno ambulanta, štamparija, televizija i drugi sadržaji.

Hotel „Interkontinental“ (Crown plaza) se pozicijom, arhitekturom, formama i materijalima usaglašava sa ostalim objektima u kompleksu.

Spomenik kulture predstavlja jedinstven kompleks u Beogradu izuzetnih arhitektonsko-urbanističkih vrednosti.

Jedan je od najuspelijih i najizražajnijih primera savremene evropske arhitekture 70-ih godina HH veka i najfunkcionalniji je kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar u Beogradu.

Kompleks istovremeno predstavlja i vrhunsko delo arhitekte Stojana Maksimovića. Za ovaj poduhvat glavni projektant i saradnici dobili su Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari