Stevan Filipović za Danas: Prošao sam kroz agoniju, i sada sam iznenađen 1Stevan Filipović na snimanju filma "Pored nas" /Foto promo Natalija Atanacković, Anđela Tul, Mina Nikolić

Ministarstvo kulture donelo je rešenje o dodeli sredstava po konkursu Filmskog centra Srbije za 2022. godinu, u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma (objavljen 3. avgusta), i kako pokazuju rezultati, „prošla“ su četiri projekta, od pet, koliko je bilo prijavljenih na ovom konkursu.

Podrška FCS konačno stiže projektu “Pored tebe” (producentska kuća “Hypnopolis DOO) u režiji Stevana Filipovića. Za svoj hrabar film koji otvara teme izuzetno bolne za naše društvo o kojima se retko govori, a još ređe se o tome prave filmovi, kako je u svom obrazloženju navela komisija, Filipović može da očekuje iznos od sedam miliona i sto hiljada dinara.

„Rediteljski postupak inovativan, svež, dao je kao rezultat jedan osoben film, za našu kinematografiju netipičan. Sigurno je angažovanost ovog ostvarenja, oštar kritični pristup prema društvu u kom živimo, pa i način na koji je realizovan, ono što ga izdvaja od naših filmova snimljenih poslednjih godina. „Pored tebe“, između ostalog, donosi osveženje i što se tiče glumačke podele“, ocenila je komisija u kojoj su bili Dobrivoje Tanasijević, Filip Čolović, Vladimir Vidić (predsednik), Nevena Đonlić i Dejan Dabić.

„Zanimljivo“ je da ovaj angažovani film, koji se vešto nadovezuje na Filipovićev prethodni film „Pored nas“ (čije je snimanje upravo završeno ovih dana), nije „prolazio“ na čak pet prethodnih konkursa FCS u raznim kategorijama, bez obzira na visoke ocene koje je dobijao od nekih članova ranijih komisija.

Stevan Filipović za Danas: Prošao sam kroz agoniju, i sada sam iznenađen 2
Film „Pored nas“

– Kao ozbiljno iznenađenje me je dočekala vest da je film „Pored tebe“ konačno podržan na novom konkursu za Stimulaciju samostalno snimljenog dugometražnog filma – kaže za Danas Stevan Filipović.

– Zašto bi mi bilo iznenađenje nešto što bi trebalo da se dešava po automatizmu i još nepostojećem Zakonu o kinematografiji? Ako je bilo ko u našoj kulturnoj javnosti pratio agoniju sa ovim filmom na „glavnim“ konkursima, broj puta koji su nas odbili sa završenim filmom, apsurde i laži u objašnjenjima zašto nas odbijaju, neće biti teško da razume o čemu govorim. Jednostavno, odustao sam od svake nade – objašnjava Filipović.

–  Ovaj konkurs je bio poslednja instanca. Sredstva jesu skoro pet puta manja nego na „glavnim“ konkursima Filmskog centra Srbije za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, i kriterijumi su daleko rigorozniji, jer je potrebno dokazati i opravdati sva utrošena sredstva tokom snimanja. To je i razlog zašto su u komisiju ovog puta bili postavljeni ljudi od časti i integriteta, pa i hrabrosti, koji nemaju nikakav interes od toga da li će podržati neki film ili neće, i imam potrebu da im se javno zahvalim na ovakvoj odluci, posebno za film kakav je „Pored tebe“ – ističe Stevan Filipović.

Podršku na ovom konkursu, i isti iznos od sedam miliona i sto hiljada dinara, dobija i projekat žanrovskog filma „Mudbrick” (producentska kuća “MIR Media Group”) reditelja Nikole Petrovića, koji donosi nešto drugačiji narativ na domaću filmsku scenu, kako je ocenila komisija.

Glavni junak ovog neobičnog filma, u kojem je Nikola Petrović angažovao internacionalnu glumačku ekipu, posle mnogih godina provedenih u Engleskoj vraća se u selo u Istočnoj Evropi, gde otkriva mračne tajne o paganskom slovenskom kultu, i isto tako tmurne detalje iz prošlosti ovog područja.

Prema rešenju Ministarstva kulture, projektu dugometražnog dokumentarnog filma “Cine-Guerrillas” (producentska kuća “Poppy Pictures”) autorke Mile Turajlić stiže podrška od četiri miliona i 300 hiljada dinara.

Naša najnagrađivanija dokumentaristkinja na svetskim festivalima u novom dokumentarcu otvara poglavlje o istoriji Alžira i nekadašnje Juguslavije, kroz priču o legendarnom snimatelju Stevanu Labudoviću, koji je svojom kamerom zabeležio najznačajnije dogažaje iz Alžirskog rata za nezavinost, i bio stalni pratilac Josipa Broza na njegovim putovanjima.

Na konkursu je „prošao“ i projekat dugometražnog dokumentarca “Bora Stanković – Igra mog života” (producentska kuća “Cineesport”) u režiji Ivice Vidanovića, koji za priču o legendarnom pioniru košarke u nekadašnjoj Jugoslaviji, po scenariju Aleksandra Miletića, kao podršku može da očekuje milion i po dinara.

Nezanimljiv konkurs za poznate „filmadžije“

Podsećanja radi, projekat filma „Pored tebe“ odbijen je na prolećnom konkursu u istoj kategoriji, Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma zbog, kako je nadeveno, manjkavosti dokumentacije o sredstvima koja su potrošena za njegovo snimanje.

Ovaj, relativno novi konkurs FCS (nekada konkurs za postprodukciju), zapravo je i najteži, upravo zbog obimne dokumentacije kojom mora da se dokaže svaki uloženi dinar, pa mnogim poznatim „filmadžijama“ nije stalo da se otimaju za tako malo para koje bi dobili. Nezaboravni „kuriozitet“ koji je pratio Filipovićev film „Pored tebe“ dogodio se na poslednjem konkursu FCS za 2021, u kategoriji za dugometražni igrani film.

U potpisanom obrazloženju uz pohvale za ceo projekat, članovi komisije su istakli da su „zabrinuti kako će biti urađeni tako kompleksni efekti i mešanje formata“. To su zapisali za film u kojem su već urađeni efekti, i koji, očigledno, nisu ni pogledali, iako je ključni deo konkursne dokumentacije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari