Stogodišnjica otkrića Tutankamonove grobnice 1Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Jedno od najvećih arheoloških otkrića – pronalazak Tutankamonove grobnice u Egiptu, desilo se pre tačno 100 godina, piše Bi-Bi-Si (BBC).

 

Arheolozi na čelu sa istoričarem Hauardom Karterom (Howard Carter) počeli su iskopavanja 4. novembra 1922. godine na lokaciji Doline kraljeva, i naišli na sada čuvenu grobnicu faraona Tutankamona koja je stara više od 3.000 godina.

Ovo otkriće je pomoglo arheolozima koji proučavaju antičke artefakte – predmete, materijale i zdanja – da bolje shvate šta se dešavalo u Starom Egiptu.

Sama grobnica postala je simbol egipatskog identiteta i uticaja širom sveta.

Tutankamon, takođe poznat kao Tut, bio je kralj, to jest faraon – apsolutni vladar Starog Egipta. Faraoni su od naroda prikupljali poreze, sprovodili zakone i vodili egipatski vojsku u ratove protiv osvajača.

Tutankamon je vladao kao dečak, i popeo se na tron kada je imao samo devet godina, negde oko 1332. godine pre nove ere. Vladao je kratko i umro kad je imao samo 18 godina. Uzrok smrti je nepoznat, ali neki istraživači smatraju da mu je presudila malarija.

Grob mu je bio sakriven vekovima, ali kada je otkriven, bio je prepun blaga. Na prilično malom prostoru bilo je smešteno 5.398 predmeta, među kojima Tutankamonova posmrtna maska od zlata.

Grobnica je bila praktično netaknuta, što znači da nije bila oštećena i da se nalazila u odličnom stanju, i stvorila je nove standarde u arheologiji, a tehnike i oruđa koje je koristio Hauard Karter korišćena su za buduća otkrića.

Ceo svet se interesovao za otkriće u Dolini Kraljeva, a britanski kralj i kraljica su u to vreme želeli da stalno budu informisani o novim dešavanjima.

Ime Tutankamona uticalo je na kulturu celog sveta; pominje se u muzičkim delima, a njegova grobnica inspirisala je modne trendove, kao i brojne filmove sa mumijama.

Otkriće je u velikoj meri doprinelo da se shvati Stari Egipat, i veoma je pozitivno delovalo na ekonomiju modernog Egipta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari