strip izdanjaFoto: Kreativni centar/Besna kobila/Veseli četvrtak

U 2023. godini, na našoj sceni pojavilo se puno fenomenalnih strip izdanja koja su vredna i zbog crteža i zbog priče.

O nekima od njih smo već pisali na našim stranicama, a sada je red da izdvojimo izdanja koja su obeležila 2023. godinu, uz malu pomoć prijatelja.

Ilustrator i strip umetnik Dobrosav Bob Živković kaže da mora spomenuti dva veličanstvena stripa, bitna njemu i ostatku sveta.

Strip izdanja koja su obeležila 2023. godinu 1
Foto: Dobrosav Bob Živković

Izdvojio je izdanje Veselog četvrtka iz novembra „Teksas Kid, moj brat“ i pohvalio njegovog autora Igora Kordeja.

– Kordej je gospodar kosmosa i samo je sreća što (možda) još sam to ne zna, pa crta među nama. On je razlog i uzrok što sam ja počeo da crtam, do njega su stripovi bili na nivou ili Mikijevog zabavnika ili bioskopa Partizan.

Dodao je i da je Kordej uticao na to da on postane crtač.

– Kada je Igor uradio prve table koje sam ja video u grupi Novi Kvadrat i časopisu Vidici, ja sam shvatio da crtač može da ispriča veliku priču, da strip može da pomogne da shvatiš i promeniš život.

Strip izdanja koja su obeležila 2023. godinu 2
Foto: Veseli četvrtak

Kaže da je Kordej najrazigraniji, njegov crtež najslobodniji, likovi najživotniji i priče najlepše i napominje da se i ništa drugo nije pojavilo, da bi ovo izdanje bilo dovoljno da decenija bude lepša.

Osim toga, ističe i „Stripoterapiju“ autorke i ilustratorke Ane Petrović, čijim objavljivanjem je Kreativni centar prekršio pravilo da objavljuje samo najlepše, najpametnije i najsmešnije knjige za decu.

– Ana je dovoljno mlada da bi trebalo da sluša i pazi na času a umesto toga objavila je kolekciju stripova koje možete da upotrebite kao zabavu, pomoć, kao lek, kao savet, kao putokaz i kao uputstvo za upotrebu života, psihijatra, Ane, fotelje, analize i svega ostalog na svetu.

Strip izdanja koja su obeležila 2023. godinu 3
Foto: Kreativni centar

Napomenuo je i lekovitost ovog izdanja:

– Neverovatno da jedan strip sadrži toliko mudrosti i toliko recepata za život… uvijenih u savršen humor. Ima stripova i stripova… retko koji je tako lekovit kao Anina „Stripoterapija“.

Strip scena je bila bogata ove godine

Pisac i filmski i strip scenarista Pavle Zelić kaže da je neočekivano uzbudljivu stripsku godinu oplemenilo mnoštvo vizuelno atraktivnih i narativno provokativnih izdanja, koja su još jednom pomerile granice onoga što publika misli da deveta umetnost jeste i može da bude.

– O tome je najbolje svedočio nedavni (nikako poslednji!) beogradski Sajam knjiga, ili bolje rečeno – sajam stripova i knjiga na kojem su se sve generacije otimale za nebrojene stripove stranih ali i naših autora kod desetina, mahom specijalizovanih izdavača od kojih su mnogi potpuno novi.

Pavle Zelić
Foto: Matija Krstić

Kaže da se strip broj jedan pojavio na samomo kraju godine da stavi tačku na i, i podseti nas zašto zapravo volimo stripove – „Teksas Kid, moj brat“.

– Ova smela dekonstrukcija vestern mitova, same kreativnosti i međuljudskih odnosa je bila revolucionarna i kad je započeta, a sa vremenom je nekako čak i dobila nove nivoe interpretacije u svetu post istine i virtuelnih junaka stvarnijih od nas samih.

Strip izdanja koja su obeležila 2023. godinu 4
Foto: Besna kobila

Osim ovog izdanja, koje se čekalo deceniju i po, Pavle izdvaja i antologiju kratkog stripa „Kod kuće“ Besne kobile.

– Ovo izdanje stripa 11 autorki okupljenih oko umetničkog kolektiva Stripotetke je ko zna koji više po redu dokaz da žene stvaraju prosto mnogo dobre stripove na teme koje bi morale biti svima važne a potiču iz okruženja sa kojim se lako identifikujemo.

Strip izdanja koja su obeležila 2023. godinu 5
Foto: Stripotetke

Takođe spominje i izdanje „Dosta je sa ćutanjem„, na kome je i sam jedan od autora.

-Imao sam čast da kao ko-scenarista sa Kristianom Ranđelovićem sarađujem sa kor ekipom Stripotetki – Janom Adamović, Draganom Radanović, Anom Milojković – Omi i Danicom Jevđović na projektu Francuskog i Gete instituta „Dosta je sa ćutanjem“ u izdanju System comics-a, drugom svetskom stripu na temu insterseks osoba, koji naravno ne stavljam u konkurenciju, ali ne mogu da ne pomenem jer je u pitanju neverovatno bitno društveno pitanje, lančano povezano sa pravima ljudi, bilo ko da su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari