Izdavač Darkwood (Darkvud) koji je na poslednjem Međunarodnom salonu stripa za album „Tarzan“ dobio priznanje za najbolje inostrano izdanje u Srbiji, pokrenuo je serijal stripova u kome su glavni likovi žene. Tematski kod nas dosad nešto slično nije viđeno, moguće i zato što vlada uvreženo mišljenje da žene nisu zainteresovane za devetu umetnost kao muškarci. O tome da li je to zaista tako ili tržište stripa zapravo nema šta da im ponudi, razgovarali smo sa Slobodanom Jovićem, urednikom Darkvuda. On tvrdi da strip nije samo muška stvar.


– Žene imaju prirodno nešto drugačije afinitete i ne nalaze previše zanimljivim dominantne strip teme u kojima gomila mačo tipova rešava probleme kroz žestoku akciju, mahom pesnicama ili pucnjavom i gde s lakoćom uspevaju da pobede svakog protivnika ili grupu njih, ma koliko ih bilo. Za žene je to isuviše neracionalan pristup, ali to ne znači da ne vole strip“, kaže Jović i nastavlja: „Podsetimo se samo legendarne Modesti Blejz koja je među svojom publikom imala značajan broj čitateljki. I danas imamo žene svih uzrasta koje u striparnicama najčešće traže ovu heroinu, ali i Dilan Doga“, ukazuje Jović i dodaje: „Darkvud je zasad kupio prava na tri ženska lika – Geu, Juliju i Lilit, a bori se i za prava na izdavanje Modesti Blejz. Sve tri narečene protagonistkinje pokušaće da pored muške, pridobiju i značajan deo ženske publike“, objašnjava Jović i uvodi nas u lik prve junakinje – Gee, koja predstavlja presedan iz kuhinje Serđa Bonelija budući da i crtež i scenario potpisuje Luka Enoh, što je neobično za izdavača prepoznatljivog po tome što serijale radi sa više autora. Dalje promene odnose se i na koncepciju koju ovog puta čini zatvoren serijal od 18 epizoda sa svojim početkom sredinom i krajem. Geu upoznajemo u njenom tinejdž periodu, ali ona neće poput mnogih junakinja ostati zamrznuta u vremenu, nego će rasti i menjati se u skladu sa svojim godinama. Konstanta su jedino Geina velika intelektualna radoznalost bez koje ne bi mogla da reši nijedan komplikovan zadatak, bez obzira na to što poseduje čudesan mač sakriven u gitari i poznaje tajne kendo borilačke veštine. Njeni neprijatelji su predstavnici Krvničkog soja, demoni i mnoge neobične nemani, koji u ovdašnji svet upadaju iz drugih galaktičkih prostora. Za razliku od svojih vršnjaka, ona živi sama što joj daje veliku slobodu, ali i odgovornost, kaže Jović.

– Pored uobičajenih obaveza u školi i slobodnih aktivnosti u koje spadaju i probe sa bendom, Gea se u konspirativnoj proceduri sa „Ujakom“ dogovara o tome šta je njena naredna misija. Mnogo uči i čita, a njen svet je do detalja razrađen što ilustruje i dodatak pod nazivom „Iz Geinog priručnika“. Gea je energična, zabavna, a avanture kroz koje prolazi začinjene su misterijom, ezoterijom i zdravom dozom horora.

– Zanimljivo je i da je u ovom serijalu Luka Enoh sukob između demonske i ljudske rase vešto iskoristio i za brutalnu kritiku društva u kome su neki od etiketiranih krivaca to postali samo zbog toga što su stranci“, objašnjava Jović i dodaje:“Poreklo neprijateljstva se ne problematizuje, a kako serijal odmiče, neprijatna pitanja o samoj prirodi sukoba isplivaće na površinu i za Geu neće biti lakih odgovora“, nagoveštava on.

Drugi strip serijal „Julija“, predstavlja čedo scenariste Đankarla Berardija, poznatog ovdašnjoj publici po vestern serijalu Ken Parker. Ovoga puta on je rešio da se oproba u „krimiću“ u kojem je glavni lik Julija, kriminolog i psiholog, gracilna i melanholična heroina sa licem i figurom Odri Hepbern.

– Zahvaljujući znanjima psihologa ona će nam kroz mnoštvo epizoda demonstrirati kako je određena zapažanja dovode do toga da zatvori obruč oko zločinca i predvidi njegove sledeće poteze“, ističe Jović i dodaje da posebno gorak ukus epizodama daje i to što Julija nakon rešenog slučaja otkriva i onu drugu stranu zločinca, ljudsku i tragičnu, na koju javnost i policija ne obraćaju pažnju.

– Zanimljivo je takođe i to što Julija Kendal živi i radi u Garden Sitiju – „baštengradu“, čije ulice i kvartovi nose imena po najrazličitijim biljkama, a već u prvoj epizodi saznaćemo i da je muči događaj iz prošlosti zbog čega je napustila mesto specijalnog savetnika pri javnom tužilaštvu posvetivši se predavačkoj karijeri na univerzitetu. Sklona je depresiji, opterećena mnogim strahovima, ali kad se silom prilika vrati starom poslu, to jest, traženju psihološkog profila serijskih ubica za policiju, pokazuje snažnu odlučnost i pronicljivost u prikupljanju činjenica. Ta dihotomija, između „slabašne“ žene i odvažnog borca za pravdu, daje Bereardiju mogućnosti da istražuje lične tragedije i profesionalne pobede jedne te iste osobe“, ocenjuje Jović.

Ova receptura scenariste, kao ideja dopala se i publici. U Italiji, Julija je među najprodavanijim serijalima, odmah iza „starijih kolega“ Teksa i Dilana Doga, a rame uz rame s Natanom Nevereom. Mesečni serijal Julija 2005, dobio i svoj Almanah zločina, godišnjak sa vestima i zanimljivostima iz sveta krimića, kao i novu Julijinu epizodu.

– Darkvud će se potruditi da objavi i ovaj serijal, kada hronološki na njega dođe red“, kaže naš sagovornik i dodaje da o trećem serijalu – Lilit, ne bi želeo mnogo da priča, budući da je njegov prvi broj još uvek u pripremi i da će najverovatnije biti u prodaji narednog meseca. Jović nam jedino otkriva da je strip posvećen junakinji Lilit, putnici kroz vreme i razne istorijske periode, koja se obračunava sa bićima iz drugih galaksija skrivenim na Zemlji.

– Sva tri serijala imaju drugačiji pristup scenariju, crtežu i usmereni su na modernije teme, ali su daleko od toga da su isključivo namenjeni muškoj publici, već upravo zbog tih svojih karakteristika imaju veću širinu, a time i mogućnost da se dopadnu različitim uzrastima i različitim ukusima“, zaključuje Jović.

Darkvud poklanja

Najbržim čitaocima Danasa koji se jave na broj telefona 3441 186 posle 9 sati, izdavačka kuća i striparnica Darkvud (Tržni centar u Lominoj ulici) poklanjaju deset paketa sa prva tri broja strip serijala Gea.

U raljama muzike

Crtež u serijalu Gea je jasan, čist i podseća unekoliko na japanske mange. Glavna junakinja, međutim, sluša, moglo bi se reći, tradicionalnu muziku, to jest, one bendove i muzičare koji predstavljaju abecedu rokenrola – Brus Springstina, Dženesis ili Portished, dok na probama sa svojim bendom forsira „pank“ i „surf“.

Vizuelni trik

Neki su mišljenja da je film ubio strip, međutim deveta umetnost je i ranije dokazala da ume da uzvrati udarac pokretnim slikama. Berardi je recimo u „Juliji“ pribegao triku i sve važnije likove vizuelno zasnovao na američkim glumcima. Pored Julije koja je izgledom „bliznakinja“ Odri Hepbern, prijateljica i kućna pomoćnica glavne junakinje stripa crtana je po Vupi Goldberg , dok je poručnik Alan Veb s kojim Julija ima ambivalentan odnos, Džon Malkovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari