Prva strip kolinija, koja će ugostiti autore iz Srbije i sveta, počinje danas u Kultrunom centru Zrenjanina, a uoči njenog otvaranja vlada prava euforija među ljubiteljima stripa i likovnim umenticima.

Dugo bez priznanja kao umetnost, strip se i na domaćoj umetničkoj sceni ustoličio stidljivo, ali i upečatljivo, tako da njegova pozicija vremenom samo jača. Povod za pokretanje prve kolonije stripa u Zrenjaninu bio je višegodišnji rad ovdašnjih strip crtača, kojima se pridružio slikar mr Branko Đukić. Praktično, nakon prvog projekta koji je bio posvećen zrenjaninskom stripu, Đukić je odlučio da ispuni svoju davnašnju želju i objavi časopis Stripolis, koji je obuhvatio autore iz sveta i domaće strip crtače.

„Uspeli smo u naumu, mada smo bili suočeni sa ogromnim troškovima koje nije moglo da pokrije Ministarstvo kulture. Jedina institucija koja je pomogla štampanje časopisa je KCZ. Kolonija stripa je korak do Festivala stripa, koji planiramo za sledeću godinu, i za koji veću najavi imamo učešće čuvene ilustratorke Joko Šimacu i strip crtača Votoria Đardinija. Pored časopisa, koji bi trebalo da zaživi, odlučili smo se na strip koliniju gde je pozvano nekoliko strip crtača, koji su svojim stripovima donirali prvi broj časopisa Stripolis“, objašnjava Đukić.

Strip je još uvek na margini kulture pa organizatori žele da pomognu njegovom pozicioniranju u Srbiji. „Imamo odlične strip crtače, koji mahom rade za poznate strip kuće u Francuskoj, Italiji i Americi gde je ova umetnost najrazvijenija. Ipak, mi smo se u prezentaciji stripa opredelili za autorski pristup, kako bismo ga približili umetnosti a ne zabavi, kako je dosad predstavljan“, kaže Branko Đukić.

U Koloniji srtipa učestvuju Željko Pahek, Dejan Nenadov, Šandor Gogoljak, Darko Perović, Zoran Tucić, Boban SavićGeto i Đorđe Milović. Ovi autori će u Zrenjaninu boraviti od 14. do 18. aprila, a programom kolonije previđene su strip radionice, izložba originalnih tabli stripa i printova poznatih stripova, kao i projekcije filmova inspirisanih stripom. Organizatori očekuju da će se u rad kolonije strap uključiti zrenjaninski autori, ali i zaljubljenici stripa i amateri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari