Stručni skup o delu Miodraga Miše Stanisavljevića u Užicu 1Foto: Sa izložbe "Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću"

Dvodnevni stručni skup posvećen delu pisca Miodraga Miše Stanisavljevića održan je u Narodnoj biblioteci Užice.

Stanisavljević je rođen 1941. godine u Srednjoj Dobrinji, kod Požege.

Gimnaziju je završio u Užicu, a studije književnosti u Beogradu, gde je živeo do smrti, 2005. godine.

Bio je pesnik, dramaturg, prevodilac, kolumnista, čovek visokih etičkih načela. Kritikovao je jednoumlje devedesetih i živeo vrlo skromno, mimo javnosti.

Prvi je magistar dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Bio je urednik dramskog programa Televzije Beograd, autor je drama postavljenih na scenama mnogih pozorišta i izuzetan pesnik. Dobitnik je nagrada „Isidora Sekulić“, „Milan Rakić“ i „Dušan Bogavac“.

Stručni skup u Užicu, pod nazivom „Nezgodni suglasnički sklopovi – o poetici otpora Miodraga Miše Stanisavljevića“, okupio je deset učesnika iz Srbije i regiona, kao i stručnjake sa svetskih univerziteta, a neki od njih su se uključili putem Zum platforme.

Stručni skup o delu Miodraga Miše Stanisavljevića u Užicu 2
Foto: Dušan Prošić

Angela Richter (Nemačka) profesorka na Univerzitetu „Martin Luter” u Haleu, slavistkinja i prevoditeljka savremene jugoslovenske i postjugoslovenske književnosti, govorila je o esejima Miše Stanisavljevića, a Nikola Gelevski (Skoplje), osnivač izdavačke kuće Templum, kolumnista, prevodilac i građanski aktivista, o njegovoj poeziji za decu.

Mirnes Sokolović (Sarajevo), autor romana „Rastrojstvo“, koji piše književnu krtiku i osnivač je redakcije časopisa Sic!, govorio je o Stanisavljevićevoj poemi „348 rečenica o umiranju“.

Učesnik je bio i književnik Miloš Živanović (Beograd), kao i Nevena Bojičić (Beograd) koja je govorila o pesničkom jeziku Miodraga Stanisavljevića.

Branislav Jakovljević, koji predaje na katedri za Pozorišne i studije izvođenja Univerziteta Stanford u Kaliforniji, govorio je o Stanisavljevićevoj „Totalnoj dramaturgiji“, dok je Nenad Veličković (Sarajevo), univeriziteski profesor i pisac, istraživao humor u  piščevim dramama za decu.

Zoran Jeremić, književnik, publicista i novinar iz Užica, odabrao da piše o filmskim kritikama Miše Stanisavljevića, dok je Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji i, uz Nenada Veličkovića, suosnivačica regionalnih susreta pisaca Na pola puta u Užicu, govorila o Stanisavljevićevoj ranoj poeziji i istraživanju njegovog dela.

Stručni skup o delu Miodraga Miše Stanisavljevića u Užicu 3
Foto: Dušan Prošić

O piščevim dramama „Vođa“ i „Šta je bilo posle“, govorila je Ksenija Radulović, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a Saša Ilić iz Narodne biblioteke Srbije, književnik i osnivač udruženja Radnička komuna LINKS o angažmanu Miodraga Stanisavljevića.

Skup, čija namera je da se, iz različitih uglova, proučava i vrednuje izuzetno važno delo zanemarenog pisca, organizovali su Užička književna republika iz Užica i Radnička komuna LINKS iz Beograda.

Osim toga, u planu je priprema monografske publikacije koja će poslužiti kao osnov za novo i valjano pozicioniranje njegovog opusa u savremenoj književnosti.

Takođe, objasnili su organizatori, stručni radovi, koji će biti objavljeni u zborniku, poslužiće kao priprema srednjoškolcima koji će, tokom avgusta ove godine, biti polaznici letnjeg kampa u okviru koga će se pripremati za javna čitanja Stanisavljevićevih drama.

Stručni skup je prva od nekoliko aktivnosti koje će, tokom narednih dvanaest meseci, realizovati Užička književna republika i Radnička komuna LINKS. To je deo programa „Čitaj glasno!“ koji je podržala švajcarska Agencija za razvoj, saradnju i demokratiju, a čiji program „Kultura za demokratiju u Srbiji“ implementira Hartefakt fond.

Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i Grad Užice, a

program će se realizovati u saradnji sa Užičkom gimnazijom, Narodnom bibliotekom i Narodnim pozorištem u Užicu.

„Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću“

Prošle godine, u okviru pratećeg programa Jugoslovenskog pozorišnog festivala – Bez prevoda, na čijem prvom izdanju je, 1996. godine, Stanisavljević nagrađen specijalnim „Ardalionom“ za dramu „Carev zatočenik“, bila je priređena izložba o njegovom životu i delu. Obimna postavka nazvana „Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću“, što je citat iz pesme Mišinog školskog druga, bila je rezultat istraživaja profesorki književnosti iz Užica Ružice Marjanović, Milene Stričić, Gordane Danilović, Snežane Cvetković i Ljiljane Smiljanić. Izložba je nedavno gostovala u Srednjoj Dobrinji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari