U Umetničkoj koloniji Ečka održana je likovna kolonija Slika 2010 – Still Life!“ u čijem sazivu su stvarali savremeni vizuelni umetnici – Jelica Radovanović, Vera Stevanović, Distruktura (Milica Miličević i Milan Bosnić), Tijana Luković i Branka Nedimović.

Pozvani umetnici svoja dela realizovali su kroz savremene umetničke forme i jezike, njihov dosadašnji umetnički rad veoma je visoko vrednovan, učesnici su zapaženih samostalnih i grupnih izložbi, kao i različitih projekata u zemlji i inostranstvu. U svom radu se uglavnom bave pitanjima prostora, životne sredine i prirodnog okruženja, što je i tema ovogodišnjeg saziva kolonije.

– Ideja okupljanja umetnika u ovogodišnjoj koloniji je obraćanje pažnje i podizanje nivoa svesti o očuvanju i značaju prirodne sredine problematizovanjem i preispitivanjem ekoloških tema i prirodnog, odnosno ruralnog okruženja u kulturno-političkom, socio-psihološkom i istorijskom kontekstu. Umetnici bi u svojim site-specific projektima i radovima koji bi se identifikovali kao „environmental art“ trebalo da se bave odnosom prirode i čoveka, prirode i kulture u savremenom okruženju – objašnjava kustos Savremene galerije, Sunčica Lambić Fenjčev.

Tradicionalan saziv umetnika „Slika“ koncepcijski je izmenjen pre četiri godine, a umetnicima je omogućeno da se osim rada u tehnici ulje na platnu mogu baviti različitim oblastima savremenog vizuelnog izražavanja – slikarstvo, umetnička fotografija, video umetnost, instalacije, performans, grafički dizajn, digitalna umetnost, multimedijalna istraživanja. Tako će umetnici imati zadatak da na izložbi u Savremenoj galeriji Zrenjanin, pored dokumenata o akcijama u Ečki, stvore „novu prirodu“ u galerijskom prostoru, odnosno da ostvare prostorni odnos, vezu između dva dela jednog institucionalnog organizma, Umetničke kolonije u Ečki i Savremene galerije u Zrenjaninu. Izložba radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka „Slika 2010 – Still Life!“ biće otvorena od 15. novembra do 2. decembra 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari