Suočavanje sa devedesetim 1

Na sceni Narodnog pozorišta Priština, koja je izmeštena u Gračanicu, večeras će premijerno biti izveden politički komad s pevanjem „Lift – Slobodan šou“ po tekstu Jelene Bogavac, a u režiji Nenada Todorovića.

Beogradska premijera najavljena je za 18. mart na Velikoj sceni NP.

„‘LIFT – Slobodan šou’ je postdramska predstava koja se bavi umetničkom analizom devedesetih godina prošlog veka, sa naglaskom na vladavinu Slobodana Miloševića. Proučavanjem i rekonstrukcijom dokumentarnih snimaka, transkripata razgovora, dokumenata, memorijalnih beleški, transkripata iz Haga, kao i političko-analitičke literature, intervjua sa stanovništvom, te biografskih priča glumaca iz predstave, pokušali smo da uđemo u umetnički dijalog sa vremenom koje je odredilo naše živote, blisku i dalju budućnost, nacionalne, teritorijalne i identitetske redefinicije“, kažu u NP Priština, napominjući da se „u komadu prikazuje tragična sudbina čoveka i nacionalnog vođe, njegove porodice i njegovog naroda u nesrećnom vremenu, kao i generacije koja je u njemu bila voljni akter i(li) češće nevoljna žrtva“.

U predstavi igraju i pevaju, kako je najavljeno, „poslednje bebe devedesetih“: Dejan Cicmilović, Ivana Kovačević, Milorad Kapor, Anika Grujić, Milena Jakšić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Vasilj Adžić, Marko Panajotović i Omladinski hor „Glee Srbija“ pod vođstvom Dimitrija Dimitrijevića. Scenograf je Vuk Dautović, kostimograf Aleksandar Kovačević, muziku je komponovao Marko Grubić, dok je za video zadužen Igor Marković.

Nenad Todorović ističe da su „po prvi put u istoriji srpskog, ali i jugoslovenskog pozorišta premijeru predstave najavili Vašington post, Bi-Bi-Si, NJujork tajms, Korijere dela sera, ABC njuz, Rojters, Frans pres, Asija tudej, Zidojče cajtung, Asošiejted pres i mnogi drugi relevantni svetski mediji“, čiji su novinari najavili dolazak na večerašnju premijeru. Nemački dnevnik Zidojče cajtung, koji je ovim povodom objavio intervju sa Todorovićem, piše da je komad „Lift – Slobodan šou“ „srpsko suočavanje sa prošlošću kao igrokaz od 90 minuta, bez pauze“.

Šerbedžija odbio ulogu Adema Jašarija

Glumac Rade Šerbedžija odbio je ponudu kosovskog reditelja i scenariste LJuana Krueziua da u njegovom filmu o komandantu OVK Ademu Jašariju igra glavnu ulogu, javlja portal kossev.info. Krueziu već dve decenije radi na filmu o Jašariju, koji je ubijen u sukobu terorističke OVK sa policijom 6. marta 1998. u selu Donje Prekaze i za kosovske Albance predstavlja nacionalnog heroja. Reditelj je preko glumca Envera Petrovcija stupio u kontakt sa Šerbedžijom, koji je odbijanje ponude obrazložio time da će „ako bude prihvatio tu filmsku ulogu, ceo svet priznati Adema Jašarija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari