Suton, đir i film 1Foto: Promo

U nedjelju 1. avgusta na Kanli Kuli glumac Peter Božović otvoriće 34. Hercegnovski Montenegro film festival. U posebnim uslovima, duplo smanjenih kapaciteta za gledaoce, Novljanima i gostima ovog grada, do 7. avgusta, predstaviće se preko 50 filmova na tvrđavama Kanli kula i Forte mare.

Na Kanli Kuli biće –  prikazani filmovi selekcije dugometražnog igranog filma, a na Forte Mare program Kino Evropa i Mreža festivala Jadranske regije.

U amfiteatru dvorane Park prikazaće se studentski filmovi, u velikoj sali dvorane Park jugoslovenski klasici Zdravka Velimirovića i Živka Nikolića. Novina ove godine su projekcije na Luštici, u selu Klinci gde će biti prikazana četiri filma programa Luštica Replay.

Filmove je izabrao selektor programa crnogorski filmski reditelj Ivan Bakrač, a žiri koji će donijeti odluke o nagradama čine: Andamion Murataj (Albanija-SAD), Sali Saliji – Sallini (Turska), Ivan Salatić (Crna Gora), Tanja Bošković (Srbija) i Zlatko Vidačković (Hrvatska).

Na Kanli kuli je glavni takmičarski program, kao i filmovi van konkurencije režisera i produkcija iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Grčka, Bugarske, Rumunija, Turske, Češke, Francuske. Posebnu pažnju privlači svjetska premijera filma “Pucnji u Marseju” Gordana Matića, ali i filmovi Ivana Ikića “Oaza” i Darka Bajića “Ime naroda”.

Jednako atraktivan je program na drugoj tvrđavi Forte Mare. U okviru programa Kino Evropa, biće prikazani filmovi koji su u prošle godine  osvojili nagrade na međunarodnim festivalima.

Pored tih filmova na tvrđavi Forte Mare su i filmovi selekcije Mreže festivala Jadranske regije. To su filmovi koji se takmiče za nagradu „Adriatic Audience Award“.

Zanimljivo je da će odluku o nagradama donijeti publika regiona, tako što će se sabirati glasovi publike iz četiri grada koji čine mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Beogradski festival autorskog filma i Filmski festival Herceg Novi.

U ovoj selekciji biće predstavljena neka od najzanimljivijh ostvarenja evropske kinematografije iz ove godine, po izboru selektora sva četiri festivala.

Ovaj projekat je započeo prvim regionalnim onlajn filmskim festivalom u aprilu ove godine, kao proljećno izdanje svakog od navedenih festivala.

Studentski filmovi koji će biti prikazani u amfiteatru Dvorane Park izabrala je dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović. U okviru ovog programa biće predstavljeni radovi studenata fakulteta dramskih umjetnosti  i akademija iz Cetinja, Beograda, Novog Sada, Zagreba, Sarajeva, Banja Luke, Skoplja i Bukurešta.

O nagradama će odlučivati tročlani crnogorski žiri: Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak.

U velikoj Sali dvorane Park publika će pogledati filmove “Dan četrnaesti”, “Umir krvi” i “Lelejska gora” reditelja i scenariste Zdravka Velimirovića. Ove godine navršava se devedest godina od njegovog rođenja, šezdeset godina od kada je njegov film „Dan četrnaesti“ prvi put prikazan na Kanskom festivalu u zvaničnoj konkurenciji i šesnaest godina od njegove smrti.

U dvorani Park će biti prikazani i klasik jugoslovenske kinematografije “Iskušavanje đavola” Živka Nikolića, u čiju čast se dodjeljuje jedna od nagrada Festivala.

Prateći edukativni program Festivala je radionica za mlade filmske kritičare koja će biti održana u Kući Iva Andrića, a u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije. Selektor i domaćin programa je crnogorski redatelj Ivan Salatić, a predavači i mentori su filmski kritičari Vlado Petković iz Srbije, Nino Kovačić iz Hrvatske i Mirza Skenderagić i Armin Fatić iz Bosne i Hercegovine.

Novost ove godine je i još jedna nagrada koja će biti dodijeljena najboljem filmu – plaketa Zorana Živkovića, višedecenijskog direktora i producenta Festivala, u znak sjećanja i zahvalnosti za sve što je uradio za razvoj Festivala i kinematografije regiona.

Festival će biti organizovan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, zbog čega će broj mjesta u gledalištima biti prepolovljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari