Suveniri NBS u lancu knjižara Delfi 1Foto: promo

 Integralni koncept suvenira Narodne biblioteke Srbije, u okviru projekta „Biblioteka van biblioteke“ postao je deo ponude u lancu knjižara Delfi, izdavačke kuće Laguna. To su juče na konferenciji za novinare u kafe-knjižari Bukmaker u beogradskom SKC-u saopštili v.d. upravnik NBS Vladimir Pištalo i direktor Lagune Dejan Papić.

– Ideja projekat „Biblioteka bez zidova“ ili „Biblioteka van biblioteke“ jeste da NBS bude tamo gde se život odvija i gde su čitaoci. Integralni koncept suvenira NBS delim na dva događaja – u Biblioteci smo imali izložbu na tu temu i to je galerija, sad galerija postaje svaka knjižara u kojoj će se naći ovi suveniri – kaže za Danas Vladimir Pištalo.

Na pitanje da će se NBS suvenire prodavati i u knjižarskim lancima drugih izdavača, Pištalo je odgovorio da principijelno nema ništa protiv, mada je Bibliteka „mali proizvođač“, a dogovor je napravljen samo sa Lagunom.

– Ovo je nadam se početak jedne dobre i dugotrajne saradnje. Mi smo ponosni što nas je NBS prepoznala kao svog partnera u jednoj ovakvoj akciji u kojoj se čuvanje kulturnog nasleđa spaja sa komercijalnim efektom. Pokušaćemo da što većem broju naših posetilaca predstavimo ovaj program jer zaista verujemo da zadovoljava najviše estetske i kulturološke standarde – izjavio je Danas Dejan Papić, napominjući da je ovo prva saradnja NBS i Lagune.

„Suveniri predstavljaju vodič na putovanju kroz fondove NBS, čime kulturno nasleđe postaje dostupno svima. To putovanje je nalik ‘uspomenama na uspomene’, gde se granice vizuelnog i vizibilnog, kao i mesta susreta prostora i vremena tiču svakog posmatrača“, kažu u NBS.

Autor integralnog koncepta suvenira NBS je Nađa Stojković Jovanović. U Laguni su trenutno kolekcije suvenira u kojima su korišćeni motivi iz zbirke rukopisne knjige -fragment iz Prizrenskog rukopisa Dušanovog zakonika, zbirke stare i retke štampane knjige – motiv iz kaligrafije Zaharija Orfelina, kao i iz kartografske zbirke karta Typus Orbis Terrarum iz čuvenog atlasa Atlas minor Gerada Merkatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari