„Svakom je jasno da je otišla velika glumica“ 1Foto: Sajt Jugoslovenske kinoteke

Glumicu Milenu Dravić koja je preminula juče nakon teške bolesti u 78. godini života, kolege glumci, kao i publika pamtiće kao veličanstvenu damu, što se vidi i u reakcijama koje od juče stižu na vest o njenoj smrti.

Mira Banjac, glumica

– Očajna sam. Lepo smo se družile tih nekoliko dana na Festivalu na Paliću. Bila je tako vedra, ponovo kao Feliks, kao nova. To je najskuplje lice našeg filma – jedina, autentična, prava glumica. Otišla je za svojim Draganom i to je to. Teško mi je, sedim, plačem i ceo film mi se vraća kako moji jadni glumci idu na probe, na predstave i na sahrane, drugo ništa i ne rade. To je strašno. Celo jato otišlo negde…

Radoslav Zelenović, bivši direktor Jugoslovenske kinoteke i direktor Palićkog festivala

– Svakom od nas je jasno da je otišla velika glumica. Ne znam da li postoji još neko ko je bio tako voljen, tako srdačno dočekivan na svim prostorima kod nas. Ostvarila je veliki broj uloga i koliko god da je taj gubitak veliki, veliki broj uloga na filmu , na televiziji i u pozorištu jeste to što će podsećati na to koliko je bila velika glumica. To ostaje za generacije koje dolaze. Milena je bila beskrajno talentovana i znala je sve finese svog posla. Njen prvi film se jako simbolično zove „Vrata ostaju otvorena“. Sledeće godine bi bilo 60 decenija kolikose Milena bavi filmom i ta vrata sad ostaju otvorena za sećanja na njene filmove na fantastične bravure, od „Obraza uz obraz“ pa, nadalje…

Irfan Mensur, glumac

– Nema tu ništa novo da se kaže jer ja, zaista, ne znam nijednog čoveka u svojoj blizini u našoj branši da o Mileni ne misli sve najbolje i kao čoveku i kao glumici. Takva osoba pojavi se jednom u sto godina. Nije pitanje toga koliko je ona priznata, poznata, koliko je radila, koliko je nagrada dobila. I da ne postoji sve to, ona bi negde, u nekom svom krugu bila poznata. Ona je prosto takav čovek – po svom šarmu, rasuđivanju, po svojoj duhovitosti, plemenitosti. Bila je van svakog prizemnog sveta i stalno je lebdela – u razgovoru,  svojim glumačkim rešenjima, privatno u odnosima sa ljudima. Ono što je najlepše, znam bar petnaestak glumica koje fantastično imitiraju Milenu. Jutros sam pomislio, pobogu i za boga Milena će ostati još dugo među nama.

Stefan Arsenijević, reditelj

– Milena je apsolutno obeležila moj život i mene kao reditelja. Od kako sam se kao student na trećoj godini Akademije ohrabrio pa je pitao da glumi u mom studentskom filmu, a ona pristala.

Uvek sam govorio da ne mogu da zamislim da neko snima film kod nas, a da ne snima s Milenom Dravić. Milena je, u stvari, simbol našeg jugoslovenskog filma. Svi znaju koliko je bila velika glumica, koliko su je voleli i publika i kritika. Ne smemo zaboraviti da je jedina glumica koja je dobila nagradu u Kanu, ali ono što je meni uvek jako važno, a što šira publika možda ne zna jeste koliko je Milena bila divan i veliki čovek. Koliko je bila nesebična, koliko je mislila o drugima. Izgubili smo najveću filmsku glumicu koju smo ikada imali i koju ćemo ikad imati,  izgubili smo divno ljudsko biće. Nezamislivo mi je da je nema, jer je Milena do kraja bila jedna devojčica puna života i lepote u svakom smislu.

Boro Drašković, reditelj i scenarista

– Sred Legata Milena Dragan u Kinoteci nedavno sam se sreo sa nasmešenom Milenom pred njenom fotografijom s Draganom iz „Horoskopa“. Radeći u „Horoskopu“ Milena i Dragan su se i zbližili. Sad mi se čini da odlaze zajedno. Zastave naše umetnosti su na pola koplja.

Glumica Gorica Popović rekla je juče da je Milenu Dravić bilo divno slušati.

Glumica Milena Dravić preminula je juče u 78. godini života posle teške bolesti.

Mediji iz regiona juče su preneli na naslovnim stranama portala vest o smrti glumice Milene Dravić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari