Svečano otvoren 15. Dečji pozorišni festival „Pozorište Zvezdarište” 1Foto: GO Zvezdara

Ceremoniju svečanog otvaranja Festivala ulepšao je nastup hora „Kolibri”, koji je pod dirigentskom palicom Ljiljane Ranđelović, izveo desetak poznatih pesama namenjenih najmlađoj publici.

Miloš Ignjatović je rekao da mu pričinjava čast i zadovoljstvo da, u ime Gradske optine Zvezdara, otvori 15. „Zvezdarište” koje je za ovih 15 godina koliko se „Pozorište Zvezdarište” održava postalo festival koji je poznat i van granica naše zemlje, a koji je namenjen prvenstveno najmlađoj publici. Obraćajući se najmlađim posetiocima Ignjatović ih je pozvao da uživaju u predstavama koje će biti na programu Festivala i poželeo im da „odavde sa „Zvezdarišta” u narednih sedam dana ponesu mnogo lepih uspomena”.

U takmičarskom programu 15. „Zvezdarišta” biće izvedeno 14 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, u izboru selektora Željka Hubača, koje će se takmičiti za festivalske nagrade.

Prvog dana posetioci Festivala imaju priliku da prvo pogledaju predstavu „Modro blago” (Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora) , a nakon toga će na sceni „Kult” UK „Vuk Stefanović Karadžić” biti izvedena predstava „Pitam se pitam koliko sam bitan” (Pozorište „Boško Buha” Beograd), dok će poslednja današnja predstava „Lepotica i Zvezrko” biti igrana u Pozorištu „Puž” (Pozorište „Puž” Beograd)

Narednih dana posetioci Festivala imaće priliku da u takmičarskom delu programa pogledaju još 11 predstava.

O festivalskim nagradama, kao i svake godine, odlučuju dva žirija: Stručni žiri i Dečji žiri. Članovi Stručnog žirija 15. Zvezdarišta su: Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dramaturg, Diana Kržanić Tepavac, glumica i dramski pedagog i Branko Miloradović, pisac, reditelj i scenarista.

I ove godine u ulozi Dečijeg festivalskog žirija biće MALI POZORIŠNI EKSPERTI – deca-učesnici projekta koji od 2016. godine raste i razvija se uz podršku Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade – Asitež Srbija i stručno vođenje mladih pozorišnih profesionalaca okupljenih oko neprofitne pozorišne organizacije „Tri groša”.

U Pratećem programu Zvezdarišta posetioce očekuje niz zanimljivih sadržaja u znaku odrastanja. U čast jubileja ove godine će u jednom od pratećih programa Festivala biti priređena retrospektiva sa osvrtom na 15 godina festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE i 15 godina rada Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ SRBIJA, saradnju i zajedničke projekte.

Zvezdarište i ove godine sija u celom gradu: predstave će biti igrane na scenama Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, Pozorište lutaka „Pinokio“, Pozorišta „Pan teatar“, Pozorišta „Puž“ i Malog pozorišta „Duško Radović“, a ulaznice za sve predstave su besplatne.