Svečano otvoren 8. festival Japansko – srpskog filma 1

Osmo izdanje  Japansko – srpskog  festivala filma, koje se održava od 12. do 16. novembra u Jugoslovenskoj Kinoteci (Uzun Mirkova) i Dvorani Kulturnog centra, svečano je sinoć otvorio  reditelj i član žirija Miroslav Miša Terzić.

On je  istakao svoju vezu sa japanskom kinematografijom koja ga još od malena inspirisala, a kasnije i uticala na njegov rad.

– Kad sam bio klinac, posmatrajući sve te kultne japanske filmove, želeo sam da budem samuraj, a ta želja me je odvela do treniranja Kenda, gde sam imao mogućnost da sa druge strane upoznam tu fantastičnu kulturu, zatim formu koja je u kendu dosta važna i kroz učenje o tome ko sam i šta, počeo sam nesvesno sve to da primenjujem u svojim filmovima. –  ispričao je Miroslav Terzić.

On će zajedno sa   japanskom  filmskom  kritičarkom  Mitsuko Nagai, kao i rediteljem  Ivanom  Ikićem, žirirati kratkometražne japanske  i srpske  filmove i odlučivati  o čak tri nagrade: Grand Prix Festivala, najbolji japanski film i najbolji srpski film.

Prisutnima se  sinoć obratio i upravnik Jugoslovenske Kinoteke Marjan Vujović, koji je napomenuo da je ovo najduže i najobuhvatnije izdanje festivala, sa preko 40 filmskih ostvarenja .

Ceremoniju otvaranja je upriličila i izložba filmskih plakata japanskih filmova iz fundusa Jugoslovenske kinoteke, kao i dizajnirani posteri kultnih jugoslovenskih filmova čiji je autor naš renomirani umetnik, Stevan Aleksić. Nakon proglašenja festivala otvorenim publika mogla u bioskopskoj sali da uživa filmu “Oaza”, kao i kratkometražnom japanskom ostvarenju “Manga Girls” rediteljkog dua Yuki Kedoin i Takashi Okado.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari