Svečano otvoren Merlinka festival 1Foto: Merlinka festival

Deseti, jubilarni, međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ svečano je otvoren u punoj Velikoj sali Doma omladine Beograda. Festival je otvorio Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, a u ime partnera čija je zemlja ove godine u fokusu festivalskog programa, prisutnima se obratio i Matijas Šikorski, šef političkog odeljena Ambasade Nemačke u Srbiji.

Prisećajući se prve godine održavanja Merlinka festivala, kada je radio kao urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije je rekao:

– „Ogromno mi je zadovoljstvo što sam večeras ovde sa svima vama. Pre deset godina otvarali smo prvi Merlinka festival u maloj, Tribinskoj sali, i bilo je više policije nego ljudi u publici. Deset godina kasnije, Merlinka je mnogo napredovala, a i mi sa njom, mada mi se čini da ima još puno da se radi na tom polju. Merlinka je značajan festival, koji možda ne može da promeni sveti, ali je tu da stalno podseća društvo da svet treba i može da se menja, da može biti tolerantniji i da prihvata različitosti.”

Merlinka filsmki festival održava se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Prema rečima Predraga Azdejkovića, umetničkog direktora i osnivača festivala, ovogodišnji festival se organizuje pod sloganom „Uprkos svemu“, jer nije bilo lako doći do ove dvocifrene brojke:

– „Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije iako se mi trudimo da Merlinku predstavljamo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnji program svakako dokazuje”.

Festival je otvorila dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta. Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu pobrinule su se Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na Evroviziji 2015. i Dajana Ho, beogradska dreg kraljica.

U okviru pratećeg programa održana je tribina „Seksualno nasilje – zakon jače(g)“ a pre svečane ceremonije otvorena je i izložba fotografija „Životi u tranziciji – LGBTQ Srbija“ autora Slobodana Ranđelovića (New York, USA).

U subotu, 8. decembra u 19.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće premijerno prikazan dokumentarni video „Među ljudima: Život i gluma“ reditelja Želimira Žilnika, uz razgovor sa rediteljem. Video povodom izložbe Shadow Citizens assemblage ističe sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao “protagonisti”, pomešanim sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova. Video deluje kao podsetnik Žilniku o talentima i stvarnim iskustvima njegovih učesnika, koji su inspirisali ovog filmadžiju da artikuliše svoje narativne teme i definiše svoje izmišljene likove. Istovremeno, video dokumentuje kako su učesnici filma doživeli nove susrete i solidarnost u “filmskom kolektivu”.

U danima festivala, biće prikazano više aktuelnih dugometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, koja mesecima unazad bude veliku pažnju kritike i javnosti, poput paragvajskog filma „Naslednice“, dobitnika dva Srebrna medveda iz Berlina, rediteljskog debija Ruperta Evereta „Srećni princ“, francuskog filma sa Vanesom Paradi „Nož + srce“, nagrađivanog argentinskog filma „Merlinka“, irskog filma „Vita i Virdžinija“ o ljubavnom životu Virdžinije Vulf, u Keniji zabranjivanog filma „Rafiki“, tajvanskog filma „Legenda o kamenu“, brazilskog „Tvrdokorna farba“ i mnogih drugih.

Svečano zatvaranje festivala i proglašenje najboljih filmskih ostvarenja zakazano je za nedelju, 9. decembra u 21h, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Najbolje filmove desetog Merlinka festivala (igrani, dokumentarni, kratki, animirani, Noizzmaker i specijalna nagrada festivala) biraće žiri u sastavu: Aileen Pinkert (LGBT filmski festival Hamburg), Yony Leyser (reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac) i Vladana Vasić (Sarajevski otvoreni centar koji organizuje Merlinka festival u Sarajevu). Takođe, prvi put ove godine publika će birati najbolji ultra-kratki film, koji traje do 5 minuta.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja nastupiće Ivana Rašić – SAJSI MC i Tijana Rašić.

Merlinka“ festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda u znak sećanja na Vjerana Miladinovića Merlinku, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. „Merlinka“ festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije.

Više o programu i filmovima na: https://merlinka.com/timeline/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari