Svečano zatvoren 29. Festival evropskog filma Palić 1Foto: Damir Vujković (Festival evropskog filma Palić)

Svečanom ceremonijom dodele nagrade „Aleksandar Lifka“ u kategoriji inostranih stvaralaca, festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i prikazivanjem filmova „Rez“ Mišela Azanavisijusa i „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka, sinoć je na Letnjoj pozornici zatvoren 29. Festival evropskog filma Palić.

Nagradu „Aleksandar Lifka“ reditelju Mišelu Azanavisijusu uručio je programski direktor festivala Miroslav Mogorović, koji je istakao da mu je velika čast da uruči nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji jednom od najvećih autora današnjice.

„Jako sam dirnut i zahvalan. Ovo je nagrada za celokupno stvaralaštvo i jako mi znači. Zahvaljujem se organizatorima ovog festivala, ne samo zbog nagrade već i zbog toga što su organizovali ovakvu manifestaciju. Hvala i publici koja dolazi da gleda filmove. Ovakva vrsta manifestacija je jako važna za kinematografiju“, zahvalio se na nagradi Azanavisijus.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Budale“ Tomaša Vasilevskog, koji se video izjavom zahvalio festivalu i žiriju na ovoj nagradi.

„Volim vas i već mi nedostajete“, zaključio je Vasilevski.

Svečano zatvoren 29. Festival evropskog filma Palić 2
Mišel Azanavisijus, foto: Damir Vujković (Festival evropskog filma Palić)

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu „Paralele i sudari“ odabrao je ostvarenje „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija, koji je putem video snimka poručio:

„Hvala vam, ne samo na ovoj nagradi koja je sjajna, već i na davanju prostora i drugim ukrajinskim filmovima. U vremenima kada su naša kultura, identitet i gola egzistencija pod pretnjom eliminacije, to je pitanje opstanka. Hvala vam na ovoj solidarnosti“.

Posebno priznanje žirija FIPRESCI dodeljeno je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film „Rimini“ Ulriha Zajdla, a priznanje je primila glumačka ekipa filma Mihael Thomas, Inge Mau i Tesa Getliher.

„Jako mi je drago i počastvovan sam što sam ovde na Paliću. Ovo je moj treći put da dolazim. Prošle noći sam poslao molbu prema univerzumu i evo, dobio sam nagradu. Ulrih Zajdl takođe šalje svoje pozdrave. Volim Palić i drago mi je što sam ovde“, rekao je Mihael Tomas.

„Razgovarala sam sa Ulrihom koji mi je rekao da voli ovaj festival i da će opet doći“, dodala je Inge Mau.

Svečano zatvoren 29. Festival evropskog filma Palić 3
Ekipa filma „Rimini“, foto: Damir Vujković (Festival evropskog filma Palić)

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja.

U ime ekipe filma, nagradu je primio glavni glumac u filmu Đerđ Turoš, koji se publici obratio rečima:

„Ovo je savršen festival i ljudi su veoma ljubazni. Najveća radost za mene bila je da su i publika i žiri zajedno uživali u filmu. Hvala vam na nagradi i ljubavi koju ste nam pružili“.

Reditelj Dmitro Suholitki-Sobčuk dobitnik je i nagrade Palićki toranj za najbolju režiju, za film „Pamfir“.

U njegovo ime nagradu je primila glumica Jelena Kohlatkina, a reditelj se publici obratio video porukom.

„Veoma cenim ovu nagradu, kao i mogućnost da podelim dobre vesti sa mojim sugrađanima u Ukrajini, jer trenutno nema toliko mnogo razloga za radost. Nadam se da će ova mala kap dobrote dobro doći ukrajinskim građanima, koji zaista veruju u bolju budućnost“, rekao je Suholitki-Sobčuk.

Svečano zatvoren 29. Festival evropskog filma Palić 4
Jelena Kohlatkina, foto: Damir Vujković (Festival evropskog filma Palić)

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua.

Reditelj nagrađenog ostvarenja zahvalio se pisanom porukom:

„Želim da se zahvalim festivalu što je pomogao film da se predstavi međunarodnoj publici. Izuzetno mi je drago da je žiri nagradio naše napore. Verujem da će nagrada dovesti publiku na projekcije filmova u bioskopima. Verujem u filmsku priču o običnim ljudima ispričanu sa strašću. Magnetna rezonanca je priča o svetu današnjice“.

Publici se na kraju svečane ceremonije zatvaranja obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, koji se zahvalio prisutnima na pomoći da festival opstane, te najavio predstojeće festivalsko izdanje.

„Uz vašu pomoć, došli smo do broja 30. Šta će biti i kako će izgledati taj festival, čuće se. Želim da vam zakažem sastanak od 15. do 21. jula 2023. godine na ovom i svim festivalskim mestima. Dobrodošli“, poručio je Zelenović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.