Svedočanstava o društvenim i kulturnim menama 1

Žiri nagrade “Radomir Konstantinović” jednoglasno je odlučio da se nagrada za 2017/18. dodeli Laslu Vegelu i Radivoju Cvetićaninu, saznaje ekskluzivno “Danas”.

Žiri koji su činili prof. dr Vladimir Gvozden, dr Ivan Milenković, književnik Oto Tolnai i prof. dr Gojko Tešić (predsednik), nije se nimalo dvoumio kad je reč o tome kome će pripasti ova ugledna nagrada koju je osnovao “Savet za negovanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića”. Priznanje se daje najvrednijim književnim i filozofskim delima koja su u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu na tragu stvaralaštva Radomira Konstantinovića. Nagrada “Radomir Konstantinović” bijenalna je, i ove godine dodeljuje se drugi put.

Laslo Vegel, književnik iz Novog Sada, nagradu je dobio za roman “Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” u izdanju “Akademske knjige” iz Novog Sada (2017), i u prevodu Arpada Vicka sa mađarskog na srpski jezik. Vegelov roman, kako stoji u obrazloženju žirija, veoma je složena romaneskna struktura, i velika novina kako u mađarskoj tako i u srpskoj književnosti, u kojima autor stvara. U jednom intervjuu Vegel je ovako sam odredio složenost, uzbudljivost i inovativnost svog romana: „Hteo sam da napišem porodični roman bez porodice, avanturistički roman bez avanture, ljubavni roman bez ljubavi, politički roman bez politike, roman o identitetu sa gubljenjem identiteta, tragao sam za antiherojem, i možda sam pronašao vojvođanskog Švejka“. U ovome delu Vegel se ostvario kao jedan od najoriginalnijih romansijera na ovim prostorima, kao pisac iz konstantinovićevskog narativnog i intelektualnog miljea. “Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” blistav je trenutak mađarske i srpske književnosti u drugoj deceniji 21. veka.

Radivoj Cvetićanin, novinar i pisac iz Beograda, nagradu je dobio za delo “Konstantinović. Hronika” (izdanje “Dan Grafa” iz Beograda i Fondacije “Stanislav Vinaver” iz Šapca, 2017). Monografija Radivoja Cvetićanina, kapitalno je delo srpske biografistike, jedinstveno u srpskoj književnosti. Sveobuhvatan prikaz života i stvaralaštva velikog književnika i mislioca, ona je i jedno od najuzbudljivijih svedočanstava o društvenim i kulturnim menama u drugoj polovini prošlog veka, ispričanim kroz prizmu Konstantinovićevog narativnog, kritičkog i filozofskog diskursa. Nesporno, blistav trenutak pisanja o jednom od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. veka, čije je delo izazivalo, i izaziva, žive i antipodne reakcije i tumačenja.

Nagrada će laureatima biti uručena 27. marta 2019, na Konstantinovićev rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari