Švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu uručena nagrada "Andergraund spirit" na Paliću 1foto: Damir Vujković

Na Letnjoj pozornici Palić večeras je švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu uručena nagrada „Andergraund spirit“, priznanje koje dodeljuje Festival evropskog filma za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma.

Programski direktor Festivala Miroslav Mogorović je prilikom dodele nagrade rekao da je Borbaš jedan od onih umetnika koji su stvarno obeležili film i kinematografiju i da za njega u pravom smislu važi narodna poslovica da slika govori više od hiljadu reči.

„Rezultat mojih 30 godina rada sa Rojem Andersonom je to što stojim ovde pred vama. Veoma sam srećan što primam ovu nagradu i napomenuo bih da je ovo najhumaniji festival na kome sam učestvovao“, kazao je Borbaš.

Borbaš je rođen 1954. u Budimpešti i snimio je pet dugometražnih i više kratkih filmova, a radio je sa rediteljima i umetnicima kao što su Roj Anderson, Simon Staho, Miriam Bakstrom, Stig-Ake Nilson, Fabio Gali, Jonas Dalberg, Ilmar Taska i Andraš Šuranj.

Njegov poslednji film sa Andersonom, Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju, nagrađen je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari