Svet nežnosti i "ozvučene" tišine 1Foto: Danas

Aleksandra Gordić, akademska slikarka iz Požege, predstavila se izložbom „Vez“ u Gradskoj galeriji Užice, kojom je ta ustanova započela novu izlagačku sezonu.

Umetnica je ranijih godina bila prepoznatljiva po savremenom multimedijalnom izrazu, posebno po video formatima, a ovoga puta se predstavila serijalom od dvadeset radova u kombinovanoj tehnici,

Na radovima su motivi veza i čipke poslužili kao polazište za stvaranje neobičnih likovnih struktura, poetskih asocijacija i apstraktnih formi, a nastali su tokom prošle godine i utisak je da su odraz promena u likovnom izrazu umetnice nakon njenog preseljenja iz urbane sredine u požeško selo Gorobilje.

NJena namera, kako ističe, nije bila da oživljava tradicionalnu umetnost, već da njeno proživljavanje u sopstvenom okruženju prevede u sopstveni likovni jezik, koji nužno sadrži i strukture narodne umetnosti. Navodeći da je izložba koncipirana na osnovu tzv. „ženskog rukopisa“ koji se, kako ocenjuje, najčešće i pogrešno poistovećuje sa nečim što je „sladunjavo“, ona objašnjava da izloženi radovi predstavljaju njen, autentični likovni rukopis.

Aleksandra Gordić je rođena 1971. godine u Požegi. Slikarstvo je diplomirala na FLU na Cetinju, a postdiplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu i više puta je nagrađivana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari