Svetislav Basara za Danas: Goran Petrović je bio veliki pisac, do poslednjeg daha 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Prerani odlazak pisca i akademika SANU Gorana Petrovića, za mnoge njegove kolege, prijatelje i našu kulturnu javnost ipak je iznenadni i neočekivani, i jako tužan i potresan, kako svedoče u svojim izjavama.

Goran Petrović, jedan od naših najvažnijih, najprevođenijih i najnagrađivanijih pisaca, koji je bio omiljen i među čitaocima u Evropi i Meksiku, preminuo je danas u Beogradu, posle kraće i teške bolesti, u 63. godini.

– Sticajem okolnosti poslednjih dana bio sam u telefonskom kontaktu sa Goranom Petrovićem, i u SMS porukama. Nisam pomišljao na najgore, ali Goran, izgleda, jeste. Njegov predposlednji SMS je glasio: „Ovo će biti bolje kad bude gore“. Veliki pisac, do poslednjeg daha – kaže Svetislav Basara.

Romani i zbirke priča Gorana Petrovića objavljeni su preko sto trideset izdanja, od čega šezdeset izdanja u prevodu na francuski, španski, nemački, italijanski, engleski, holandski, arapski, persijski, ruski, bugarski, poljski, ukrajinski, makedonski i slovenački jezik.

Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu, a međubrojnim priznanjima koje je dobio su Nagrada „Prosvete“, „Meša Selimović“, Ninova nagrada za roman godine, „Vitalova“, „Račanska povelja“, nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“.

Tu su i nagrade „Ivo Andrić“ za pripovetku, „Laza Kostić“ za dramski tekst, „Kočićeva knjiga“, „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Veljkova golubica“ za celokupno pripovedačko delo, Velika nagrada „Ivo Andrić“ za celokupno književno stvaralaštvo, „Stanislav Lem“, „Grigorije Božović“, Zlatna knjiga Matice srpske, nagrada Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“, „Beogradski pobednik“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari