Svetska premijera "Korena" 1

Svetskom premijerom filma „Koreni“ u produkciji RTS večeras počinje 42. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Film je snimljen prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića, a po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Ivana Živkovića. Na večerašnjem programu je i prvi film u zvaničnoj konkurenciji Festivala „Erdelezi Rising“ scenariste Dimitrija Vojinova i u režiji Lazara Bodroža.

Osim „Korena“ publika će moći će da vidi još 14 filmskih ostvarenja, uglavnom iz Srbije, kao i iz iz Makedonije i BiH u post festivalskom programu „Preko plota“. Do 18. avgusta na Festivalu će biti prikazane: „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića, „Meso“ Saše Hajdukovića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića, „Horizonti“ Svetislava Dragomirovića, „O bubicama i herojima“ Petra Pašića, „Grande Punto“ Vanje Hovan, „Nigde“ Predraga Velinovića, „Prokleti pas“ Dragana Pešikana“, „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Patuljci sa naslovnih strana“ Milorada Milinkovića i „Zarobljeno vreme“ Milana Nikodijevića.

U pratećim programima festivala biće Škola filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“, na kojoj će predavači biti Nikola Pejaković, Đorđe Milosavljević, Dimitrije Vojnov i Ivan Velisavljević. Školu filmske kritike vodiće novinar Vladimir DŽudović, dok će publici biti predstavljene i knjige „Više od istine, Kadijević o Kadijeviću“ i „Kritički vodič kroz srpskih film 2000-2017“. Ovaj 42. FFS imaće i svoj prateći muzički program.

U saradnji sa RTS održaće se simpozijum na temu „TV film na filmskom festivalu“, čiji će moderator biti Nebojša Bradić. Posle ovog skupa u vrnjačkom bioskopu 16. avgusta biti prikazane i tri TV drame: „Beogradska trilogija“ Biljane Srbljanović, „Paviljoni“ Milene Marković i „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića. U sredu, 15. avgusta, gosti 42. FFS posetiće rodnu kuću Sonje Savić u Donjoj Gorevnici kod Čačka.

Milan Nikodijević, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i direktor FFS u Vrnjačkoj Banji s najdužim stažom, kaže za Danas da je ovaj festival „ogledalo naše kinematografije“!

– Činjenica da su, samo šest meseci posle prve filmske projekcije braće Limijer u Parizu, pokretne slike prikazane 6. juna 1896. u kafani „Zlatan krst“ u Beogradu na izvestan način govori o „evropskom identitetu“ srpske kinematografije. Kako je Festival filmskog scenarija nastao i tokom mnogih godina obitavao u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji svakako da postoji prilično impozantna lista imena koja su svojim radom i delanjem na filmu daleko preskakala granice i one velike i ove male zemlje. Od braće Manaki, preko Pavlovića, Makavejeva, Saše Petrovića, Dušana Vukotića i Emira Kusturice do Stefana Arsenijevića. Bivajući uvek ogledalom kinematografije u kojoj je egzistirao i Festival filmskog scenarija je putem svih svojih programa, od takmičarskog, preko Simpozijuma, Letnje škole filmske dramaturgije, Radionice za mlade filmske kritičare, saradnje sa drugim festivalima, pokušavao, ne zaboravljajući primarni status manifestacije posvećene domaćem filmu, da jača i neguje osećaj pripadnosti evropskoj kinematografskoj porodici – objašnjava Milan Nikodijević, inače reditelj i scenarista filma „Zarobljeno vreme“, koji će biti prikazan na ovogodišnjem FFS.

Žiri

Žiri će raditi u sastavu: Ivan Velisavljević, Boško Ruđinčanin i Bojan Vuletić. Umetnički direktor 42. Festivala filmskog scenarija je glumac Marko Živić, organizator Kulturni centar Vrnjačka Banja, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Vrnjačka Banja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari