Svetska premijera manjinske srpske koprodukcije “Sneg i medved” 10. septembra na 47. festivalu u Torontu 1Foto promo/Set Sail Films

Svetsku premijeru na ovogodišnjem, 47. festivalu u Torontu (TIFF), jednom od najprestižnijih i najrelevantnijih u svetu, imaće i film “Sneg i medved” (Snow and the Bear), manjinska srpska koprodukcija nastala uz podršku Filmskog centra Srbije. Debitantsko ostvarenje scenaristkinje i rediteljke Selcen Ergun (turski naziv filma Kar ve Ayı), biće prikazano 10. septembra u selekciji “Otkrića” […]

Svetsku premijeru na ovogodišnjem, 47. festivalu u Torontu (TIFF), jednom od najprestižnijih i najrelevantnijih u svetu, imaće i film “Sneg i medved” (Snow and the Bear), manjinska srpska koprodukcija nastala uz podršku Filmskog centra Srbije.

Debitantsko ostvarenje scenaristkinje i rediteljke Selcen Ergun (turski naziv filma Kar ve Ayı), biće prikazano 10. septembra u selekciji “Otkrića” (Discovery), a reprize premijerne projekcije najavljene su za 11, 13, 14. i 17. septembar, objavio je FCS.

Selcen Ergun, jedna od vodećih turskih filmskih autorki, u drami „Sneg i medved“ fokusira životnu borbu mlade medicinske sestre koja radi u udaljenom selu, i mora da otkrije da li ima ono što je potrebno da preživi teške uslove sa kojim se suočava.

U svom prvom dugometražnom igranom ostvarenju, Ergun daje hrabru filmsku metaforu o okruženju koje za žene postaje sve neprijateljskije.

Na ovoj tursko-nemačko-srpskoj koprodukciji bili su angažovani i filmski profesionalci iz Srbije: snimatelj zvuka Dejan Kragulj, mikroman Bojan Lung, tim iz Srbije za VFX, kao i koproducenti Miloš Ivanović i Andrijana Sofranić Šućur iz filmske kuće “Set Sail Films”.

FCS je projekat filma „Sneg i medved“ podržao u decembru 2019, na konkursu u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

U obrazloženju za ovu odluku, komisija je saopštila:

“Ova priča smeštena između istine i tračeva, usamljenosti i grupe, stalno na granici između dobra i zla, napeta trilerski, dolazi do toga da medved postaje nosilac svih grehova. Scenario istražuje granice do kojih bi osoba išla u potrazi za istinom“.

 

 

Ovogodišnji Toronto International Film Festival odvijaće se od 8. do 18. septembra, a među više od 150 naslova iz sveta u svim selekcijama, biće prikazan i dugometražni dokumentarni film “Ciné-guerrillas: The Scenes From the Labudović Reels”, scenaristkinje i rediteljke Mile Turajlić.

Novo ostvarenje  naše najnagrađivanije dokumentaristkinje takođe će imati svetsku premijeru 10. septembra, u  programu “TIFF Docs”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari