Svetski šampioni animacije 1foto: promo

Drugi međunarodni festivala dečjeg i omladinskog animiranog filma – Multimost fest 2021, u organizaciji Studija DOM iz Sremskih Karlovaca, koji se ove godine održavao pod krilaticom Vera, ljubav, nada – mudrost pokretnih slika, završio je između 27. septembra i 4. oktobra sve svoje takmičarske i većinu pratećih programa u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Beogradu.

Od 1.008 prijavljenih filmova iz 87 zemalja, selekciona komisija u zvaničnu selekciju uvrstila je 115 najboljih.

U kategoriji profesionalnih animiranih filmova za decu i omladinu Gran pri je dobio film Muedra (Španija), prvu nagradu Veliki robot (Srbija), drugu Prirodna selekcija (Bosna i Hercegovina), a treću Kiki Perce (Francuska). U kategoriji studentskih filmova Gran pri dobio je film Gorivo (Kanada), prvu nagradu Okretanje (Iran), drugu Život kao na filmu (Francuska), a treću Iz Troje sa ljubavlju (Izrael). U kategoriji stvaralaštva mladih prvu nagradu dobio je film Prvo su došli… (Hrvatska), drugu Pozvaću te kasnije (Rumunija), a treću Dome, slatki dome (Švedska). U kategoriji dečjeg stvaralaštva prvu nagradu dobio je film Budi čovek (Portugalija), drugu Zlato vikinga (Nemačka), a treću Ponos mora (Rusija).

Festival je izrastao je iz rusko-srpskog animacionog projekta MultiMost pokrenutog 2016. Multimost se zalaže se za popularizaciju autorskog animiranog filma namenjenog deci i mladima, i dečje i omladinske animacije kao savremenog vida stvaralaštva koje doprinosi razvoju kreativnog mišljenja kroz upotrebu digitalnih tehnologija. Festival ima bogat prateći program, pre svega radionice animacije koje drže velika međunarodna imena ove discipline, kao i izložbe i tribine Veterani srpske animacije. Festival, koji promoviše što skoriji povratak filmske kulture u sve nivoe obrazovanja u školama u Srbiji, za ovu jesen najavio je Nacionalnu naučno-stručnu konferenciju Film i animacija u sistemu obrazovanja Srbije u Beogradu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari