Svetsko prvenstvo u srednjovekovnim borbama, prvi put u Srbiji od 2. do 5. maja 1Foto:Podunavlje

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“, čiji je domaćin po prvi put Srbija i gde će učestvovati više od 40 država, počinje 2. i trajaće do 5. maja u Smederevskoj tvrđavi, rečeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Kao nekadašnju prestonicu Srbije, Smederevo krasi velelepna tvrđava na Dunavu iz 15. veka koju je sagradio despot Đurađ Branković, koja će tokom ovog međunarodnog festivala oživeti u autentičnoj atmosferi kao mesto na kom se odvijaju viteške igre i predstave.

Tokom četiri dana koliko će trajati manifestacija, posetioci će imati mogućnost da dožive srednji vek u tvrđavi, prisustvovanjem takmičenjima u srednjovekovnim kostimima koja se odigravaju u dvorcu, ali i ostalim takmičenjima u viteškim borbama. Sport u okviru koga postoje muške i ženske kategorije, publici će dočarati kako su izgledale istorijske srednjovekovne borbe, putem pet vrsti dvoboja- 1 na 1, muške i ženske borbe, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i na kraju velika „bohurt“ bitka 150 na 150.

Program manifestacije počinje u četvrtak 2. maja, nominacijama za grupnu borbu u okviru koje učestvuje po 5 članova iz svakog tima, a nastavlja se doigravanjem i finalnim nominacijama za grupu od po 5 članova u glavnoj areni, takmičenjem u srednjovekovnim kostimima u dvorcu i nominacijama za žene u Profights areni. Program se nastavlja koncertima na gradskom trgu, gde će nastupiti muzičke grupe „The Rock“, „Nikola Čubrilo Band i „Yu Grupa“.

Osim nastupa ovih grupa, grad Smederevo će posetiocima pokloniti bogat muzički program na gradskom trgu i 3. i 4. maja, gde će u večernjim časovima posetioci moći da uživaju u nastupima mnogih bendova- Faust, Stare Kuke, Generacija 5 u petak, i Prljavi Romeo, Alogija i Orthodox Celts u subotu.

Tokom ovog međunarodnog turnira, posetioci će videti i ostale dvoboje, imaće mogućnost da učestvuju u brojnom pratećem programu, kao što su srednjovekovni sajam na kome će moći da vide i kupe suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu i druge aktivnosti. Za kraj, u nedelju 5. maja, planirane su finalne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, ali i velika „bohurt“ bitka sa po 150 članova svakog tima. Borbe vitezova 15. veka u punom oklopu, koje će se odigrati u dvorcu, obeležiće i ovaj finalni dan festivala, dok će ceremonija zatvaranja biti upriličena dodelom nagrada za učesnike koji se budu istakli svojim umećem u disciplinama srednjovekovnih borbi, ali i završnim muzičkim koncertom grupe „Irdorath“ iz Belorusije.

Pripremajući program, organizatori su vodili računa da održe na pravi način tradiciju jedne od najautentičnijih istorijsko-turističkih manifestacija koja se već deset godina održava širom Evrope.

Grad na Dunavu koji povezuje mitove i istoriju u jedno biće simbol je nekadašnje moći srpske države koja se uvek iznova obnavljala oko smederevskih zidina. Samo u Smederevu se može doživeti bogatstvo despotovog srednjovekovnog dvora i uživati u nekadašnjoj slavi srpskih vladara.

Zbog toga, organizatori pozivaju sve zainteresovane da od 2. do 5. maja posete Smederevo i otkriju tajne koje Smederevska tvrđava skriva u svojim visokim zidinama. (Kraj) Podunavlje.info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari