Svjedoci smo tendencija koje nas vraćaju unazad po pitanju ženskih prava

Senka Bulić, rediteljka, glumica i producentkinja, pred večerašnju predstavu "Nora - Lutkina kuća" kazališta "Hotel Bulić" iz Zagreba u Bitef teatru

Ostavite komentar


  1. Gospođa posmatra društvo (evropsko) samo u kontekstu ženskih prava i kao i kod podosta žena, pa i muškaraca, pokazuje nesposobnost da apstraktno misli, sagledava veću i širu celinu-interes zajednice. Bitno je jedino gde sam tu ja, šta će biti s mojim pravima, ženskim pravima, samo pominjanje obaveza i dužnosti takve osobe veoma iritira. Možda je baš potrebno malo disciplinovati i žene i muškarce i decu da bi evropske države preživele. Reče Niče baš za Ibzena, „Ibzen ta tipićna matora usedelica, izmislio je emancipovanu ženu“. Da li je emancipacija žena u Evropi, na način na koji je izvršena i gde je sada došla, donela dobro društvu u svemu? U nečemu možda jeste, ali u nečemu možda nije i o tome bi valjalo diskutovati bez ostrašćenosti.

    1. Mnogo je lakse biti muskarac nego zena na ovoj planeti, a narocito u Srbiji. Vrata su vam uvek siroko otvorena, moze vam se sta vam se cefne. I zato pricati o toboznjoj steti koju je emancipacija zena nanela Evropi, predstavlja najprljavije licemerje. U mojoj porodici da nije bilo moje majke ne bismo nista imali Sve je ona na svojim plecima iznela, dok je moj otac pridoneo najmanje sto je mogao. A citirati Nicea, filozofa kojega su nacisti obozavali samo pokazuje ultra-desnicarske simpatije Nije lako gubiti privilegije svog pola, ali je to ponekad jedino pravedno resenje.

    2. Zaista sramotan sramotan komentar, sramotan! I hiljadu puta da napisem sramotan, ne bi bilo dovoljno. Vi se pitate da li je emancipacija zena donela dobro drustvu u svemu, a da li je dominacija muskaraca donela dobro drustvu u svemu?? Ili bar u necemu? Kakav sovinizam, sramota. Izvolite disciplinujte sebe, a ne zene.
      Gospodji Senki svaka cast, zainteresovala me je da procitam knjigu, posto nazalost necu moci da pogledam predstavu. Hvala.

  2. Feminističko rodna korektnost je užasno rasipanje energije i prepreka daljem razvoju nauke i kulture.
    Ako uzmemo da 50% stanovnika planete mora da se samocenzuriše i opterećuje, troši energiju i koči preduzetništvo i kreativnost, da se ne bi drugih 50% uvredilo (a koje su veštački opterećene feminističkom propagandom), vidimo koliko je to traćenje energije i resursa.

    Na kraju svi ispaštaju zbog kompleksa niže vrednosti, jedne male ali uticajne grupe, kompleksa koja je iste proširila svetom . (žene ranije nisu uopšte obraćale pažnju na te gluposti, koje su im danas propagandom imputirane u mozak).

    Naravno, ova grupa je u medjuvremenu i napravila biznis od svega toga.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.