Sziget 2023: Istorija najvećeg festivala ovog dela Evrope 1foto; Sziget Promo

Svake godine ovaj mađarski festival je jedan od najvećih i najboljih u Evropi – a ovo je osvrta na dosadašnje putovanje Szigeta.

Sziget, najznačajniji mađarski muzički festival, ovog leta će napuniti 30 godina. Ranije je dobijao pohvale kao „evropski odgovor na Glastonberi“. Pokrenut je 1993. godine sa početnim naglaskom na promociji lokalne muzike i kulture. Ali čak kad je i bio u povoju – prvi Sziget je privukao preko 40.000 posetilaca, dok se sledeće godine pojavilo još 100.000 ljudi. U tri decenije od tada samo je išao iz uspeha u uspeh, privlačeći neke od najvećih svetskih umetnika na svoje bine i skoro 10 miliona posetilaca kroz svoje kapije.

Izgleda da će Sziget 2023. nastaviti ovu uzlaznu putanju, a umetnici iz 60 zemalja će nastupiti tokom šest dana na ovogodišnjem festivalu od 10. do 15. avgusta. S obzirom na to da su Billie Eilish, Lorde i Florence + The Machine spremni da dodaju bogatu istoriju festivala prethodnih hedlajnera. Prince, Radiohead i David Bovie su u prošlosti bili na vrhu liste Sziget-a.

Pre 30 godina se zvao „Diaksziget“ (u prevodu Festival studentskog ostrva) na Obudi, ostrvu od 76 hektara u reci Dunav, koje je i danas domaćin festivala. Inspirisan duhom slobode i nade u zemlji koji je stvoren tako što je Mađarska postala republika 1989. godine, prvi festival, kako se priseća suosnivač Szigeta Karolj Gerendai u intervjuu 2017. godine, „nastao je iz koncepta da se svi naši prijatelji druže zajedno i traže mesto gde bismo mogli da kreiramo dobru muziku i da se osećamo dobro tokom leta, da uživamo u festivalu“.

Uprkos ranom uspehu, Sziget je tih prvih godina poslovao sa gubitkom, što je zahtevalo potrebu za spoljnim sponzorstvom. Festival je preimenovan u Pepsi Sziget u periodu kasnih 90-ih, što je, iako je to bila odluka koja se nije svidela svima, pomogla Sigetu da ostane na nogama i nastavi da raste. Uzmite, na primer, njegovo izdanje iz 1997. godine: preko 250.000 posetioca iz svih krajeva sveta izašlo je kroz Szigetove kapije kako bi bili svedoci izuzetno nezaboravnog naslova Dejvida Bouvija te godine.

Kako da nadmašite Bouvija kao hedlajnera? Pa probate da dovedete Prinsa, koji je stigao 2011. Tokom 28 pesama – uključujući dva bisa – pokojna muzička legenda oduševila je Szigeta kao nikada ranije, svirajući hitove kao što su „1999“, „Purple Rain“ i „Let’s Go Crazy“ u setu koji je bio prepun žurki koje definišu eru.

Od svog osnivanja, Sziget s ponosom podržava čitav niz važnih ciljeva. Tu se ističe saradnja sa LGBTQIA+ zajednicom, pogotovo na Magic Mirror Stage-a 2001. Područje je dizajnirano, kako Sziget da zajednica „može da se predstavi i predstavi svoju kulturu, tako da ljudi koji nikada u životu nisu sreli članove ovog kruga mogu da ih upoznaju”. Na to dodajemo i otvorenu borbu prostiv rasizma i svih predrasuda.

Ovo letnje izdanje Szigeta ponovo će se pohvaliti jednom od najimpresivnijih i najraznovrsnijih festivalskih postava u Evropi, sa izvođačima kao što su: Billie Eilish, David Guetta, Florence + The Machine, Imagine Dragons, Lorde, Macklemore and Mumford & Sons all set to headline. Elsewhere on the bill, the likes of Foals, Bonobo, girl in red, Sam Fender, Arlo Parks, Jamie xx, Caroline Polachek and Diplo a ya sve druge informacije o kupovini karata obratite se na njihovom sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari