Takmičenje za "evropskog Oskara" 1Foto: Printscreen/ www.europeanfilmawards.eu

Dodela „evropskog Oskara“ – Nagrade Evropske filmske akademije za najbolje filmove u 2019. godini biće održana večeras (subota) u Berlinu.

Nominovani u kategoriji najbolji film su: „Optužujem“ Romana Polanskog, „Jadnici“ Lađ Lija, Almodovarov „Bol i slava“, nemački Nore Finscheidt, „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa, i „Izdajnik“ Marka Belokia.

U kategoriji za najbolju evropsku komediju nominovani su: danski „Ditte & Louise“ Niclas-a Bendixen-a, „Tel Aviv on Fire“ Sameha Zoabija, u koprodukciji koju predvodi Luksemburg, kao i „Miljenica“. Za najboljeg režisera nominovani su: Polanski, Almodovar, Celine Sciamma, Lantimos i Belokio.

U kategoriji najbolja glumica nominovane su: Viktoria Miroščinenko za ulogu u filmu „Pritka“, Noemie Merlant i Adel Enel iz filma „Portret dame u plamenu“, kao i Trine Dirholm za „Donningen“, Helena Zengel za „System Crasher“ i Olivija Kolman za „Miljenicu“, dok se za evropskog Oskara za najboljeg glumca takmiče: Antonio Banderas za „Bol i slavu“, Ingvar Egert Sigurdson za „Beli, beli dan“, Žan Dižarden za „Optužujem“, Levan Gelbakhiani za „I onda smo plesali“, Aleksandar Šer za film „Gundermann“ i Pjerfrančesko Favino za „Izdajnika“.

U nominaciji za najbolji scenario našli su se autori: Robert Haris i Roman Polanski za scenario za film „Optužujem“; Lađ Li, Giordano Gederlini i Alexis Manenti za film „Jadnici“; Pedro Almodovar za film „Bol i slava“, Celine Sciamma za „Portret dame u plamenu“; a za film „Izdajnik“ – Marko Belokio, Ludovica Rampoldi, Valia Santella i Frančesko Pikolo.

Iz regiona učestvuje severnomakedonski film „Medena zemlja“, među nominovanima za najbolji evropski dokumentarac, a u toj kategoriji su i ostvarenja: For Sama (Za Sama), Putin’s Witnesses, Selfie, The Disappearance Of My Mother. Za „evropskog Oskara“ takmiče se i animirani i kratki filmovi, a naš glumac Milan Marić biće prezenter prilikom najavljivanja i predstavljanja nagrada za kratkometražni film. Nagrada Eurimages za koprodukciju biće uručena hrvatskoj producentkinji Ankici Jurić Tilić.

Nagrada za evropsko dostignuće u svetskoj kinematografiji biće dodeljena francuskoj glumici Žilijet Binoš, dok će Nagrada za životno delo pripasti slavnom nemačkom reditelju Verneru Hercogu.

Publika u Srbiji, predstavnici medija i ljubitelji filma moći će da ovu ceremoniju prate uživo preko sajta freezonebelgarde.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari