Tanja Šljivar direktor drame Narodnog pozorišta 1Foto: Narodno pozorište

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić predstavila je danas novu direktorku Drame Tanju Šljivar, kao pametnu i mladu ženu sa velikim delom i velikim darom.

Smatram da je naša osnovna dužnost da mladim ljudima damo prostor za delovanje i kreaciju. Na taj način možemo da zadržimo te mlade ljude u našoj sredini, da bi naše kuće bile blistave, rekla je Vujić, na novogodišnjoj konferenciji za štampu, objavljeno je na sajtu Narodnog pozorišta.

Dodala je i da se drame Tanje Šljivar igraju na scenama nemačkih pozorišta i da je pozorištu važan njen stalni kontakt sa Evropom. Vujić je rekla da je zatekla situaciju u kojoj nema direktora Drame u pozorištu i da je o svojim planovima razgovarala sa svima koji su želeli da je sasalušaju. Svi su dobrodošli da zajedno stvaramo izuzetno pozorište. Razgovarala sam sa i sa Željkom Hubačem koji je bio na mestu direktora Drame i uverena sam da će i on doprineti novim uspesima našeg pozorišta. Ponašamo se partnerski i saslušaćemo svakoga, naglasila je Vujić.

Ona je najavila premijere „Nečiste krvi“ Bore Stankovića, „Sna letnje noći“ Viljema Šekspira na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 2019. godini. Tanja Šljivar je napomenula da je Hubač ostao na mestu dramaturga u Narodnom pozorištu i da veruje da će joj pomagati iz pozicije umetničkog savetnika. „Pokušaćemo do kraja sezone da realizujemo plan stvaranja predstava Željka Hubača koliko nam okolnosti budu dozvoljavale. Skoro dva meseca je Drama bila bez stvaralačkih procesa,“ navela je Šljivar.

Naglasila je da će Scena „Raša Plaović“ biti mesto na kojem će se igrati novi komadi domaćih pisaca. Kako je dodala, insistiraće da se anasambl uposli predstavama koje će u umetničkom smislu predstavljati korak napred. Kao vrednosti za koje će se boriti, Ivana Vujić je navela poštovanje, ljudskost, rad, disciplinu i odlučnost. “Budućnost NP zavisi od nas samih. Ovo su veliki ansambli, od našeg rada zavisi da li će nam biti bolje ili gore”, rekla je ona, dodajući da zahvaljuje svojim prethodnicima na njihovom radu i rezultatima.

Ivana Vujić rekla je i da želi da osnuje Fondaciju NP kako bi se kroz integraciju privatnog i državnog preduzetništva osnažili fondovi nacionalnog teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari