Janko SinadinovićFoto: Miroslav Dragojević

 

Operskom predstavom “Turandot” Đakoma Pučinija u utorak na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu prvak Beogradske opere tenor Janko Sinadinović obeležiće 25 godina umetničkog rada. Publika će ga slušati u ulozi tatarskog princa Kalata.

Sa njim će u utorak prvi put naslovnu rolu u ovom Pučinijevom delu, koje je u režiji Marija Pavla del Monaka i u koprodukciji NP i Opere i teatra Madlenianum premijerno izvedeno krajem 2022, pevati prvakinja Beogradske opere NP sopran Sonja Kerkez, dok će kao Lija nastupiti Nevena Bridžen.

Beograđanain Janko Sinadinović studije solo pevanja započeo je u rodnom gradu, a završio na Akademiji operske umetnosti u Ozimu u Italiji u klasi profesora Rajne Kabaivanske.

Na sceni je od 1995. godine, a dve godine kasnije postao je član Opere NP u Beogradu, a gde je od 2006. u statusu operskog prvaka.

Vlada glavnim tenorskim fahom kad je reč o „gvozdenom repertoaru“, a osim u matičnoj kući na Trgu republike, peva i na sceni Madlenianuma i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i u inostranstvu.

Višestruko nagrađivan zbog umetničkih domenta, jedno vreme – od septembra 2016. do oktobra 2018, Janko Sinadinović bio je v.d. direktor Opere NP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari