Tihomiru Staniću gran-pri na 54. Filmskim susretima u Nišu 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Tihomiru Staniću pripala je najznačajnija nagrada 54. festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” gran-pri ” Naisa” za glavnu ulogu u filmu “Delirium Tremens”.

Stručni žiri, na čelu sa predsednicom Nelom Mihajlović, i članovima Tamarom Aleksić i Goranom Radakovićem dodelio  “Cara Konstantina“ Sergeju Trifunoviću, a „Caricu Teodoru“ Nataši Ninković za uloge u filmu “Ajvar”.

– Hvala vam dragi prijatelji. Zbog vas mi postojimo. Nagradu posvećujem ljudima u Rakiti. Bio sam danas tamo – rekao je Stanić.

Laureatkinja “Carice Teodore” posvetila je nagradu svom preminulom kolegi Nebojši Glogovcu kojem bi večeras bio rođendan.

– Večeras sam srećna zbog ove nagrade, ali nešto drugo želim da podelim sa vama. Večeras je posebna noć. Nju večeras posvećujem Nebojši Glogovcu, svom klasnom drugu rođenom pre 50 godina u Trebinju, gde sam rođena i ja. Klasnom drugu koji se nalazi u Trebinju i koji je spojio mene i večerašnjeg dobitnika nagrade Car Konstantin. To je čovek koji je spojio nas i vas večeras rekla je Ninkovićeva drhtavim glasom, a niška publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Tihomiru Staniću gran-pri na 54. Filmskim susretima u Nišu 2
Foto: Beta/Saša Đorđević

I Trifunović  je svoju nagradu posvetio Glogovcu, rekavši: “Nebojša, sine, pola veka Glogovca nije malo”.

Dobitnik „Cara Konstantina“ našalio se i na povezanost njega, Ninkovićeve i predsednice žirija koji su kolege sa klase.

– Jasno vam je kako smo mi dobili ove nagrade. Živeo nepotizam i aplauz za korupciju – rekao je Trifunović.

On  je kazao je da je ovo njegova prva nagrada na niškom festivalu.

– Želeo bih da se zahvalim ljudima koji su učestvovali u stvaranju ovog divnog filma, kao i žiriju koji je prvi koji je prepoznao moj talenat i umeće – kazao je Trifunović.

Žiri je odlučio da povelje za izuzetnu mušku i žensku dodeli glumcima iz filma “Šavovi” – Snežani Bogdanović i Marku Baćeviću. Dobitnici najboljih epizoda su Radovan Vujović za ulogu u filmu “Kralj Petar Prvi” i Vesna Čipčić za rolu u filmu “Ajvar”.

Najbolji debitant festivala je Milan Kolak čija je prva uloga na filmu bila u ostvarenju “Kralj Petar Prvi”. Nagradu „Milorad Mandić Manda“ dobio je doajen srpske glume Vlasta Velisavljević.

Na ovogodišnjim Filmskim susretima koji su održani od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu u takmičarskom programu prikazano je 12 filmova  “Delirijum tremens” reditelja Gorana Markovića, “Reži” Koste Đorđevića,  “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog, “Koja je ovo država” Vinka Brešana, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića , “Teret” Ognjena Glavonića, “Taksi bluz” Miroslava Stamatova, “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, “Ajvar” Ane Marije Rosi, “O životu i smrti” Predraga Velinovića, “Šavovi” Miroslava Terzića i “Pijavice” Dragana Marinkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari