Tradicionalni "Dani kulture" u Novoj Varoši 1

U novovaroškom Domu kulture, od 8. februara do 8. marta, održaće se tradicionalna manifestacija „Dani kulture“, koja se u gradu na padinama Zlatara, sa manjim prekidima, održava gotovo pet decenija.

Tokom trajanja ove smotre, ustanovljene sa misijom da promoviše kulturno stvaralaštvo i afirmiše amaterizam u zlatarskom kraju, domaćoj publici predstaviće se brojni glumci, pevači, instrumentalisti, likovni, književni i drugi stvaraoci. U okviru umetničkog programa biće izvedeno, odnosno prikazano petnaestak raznovrsnih kulturnih događaja, od kojih je najviše pozorišnih i muzičkih. Prema planu organizatora, manifestacija će početi u sredu 8. februara, u galerijskom prostoru Doma kulture, u 19 sati, izložbom umetničkih radova domaćih likovnih stvaralaca – članova Likovnog kluba „Zlatarska paleta“. Sat vremena kasnije, na ovdašnjoj pozorišnoj sceni publika će imati priliku da uživa u kabare predstavi „Ja pevam svoj bluz“ u izvođenju poznatih dramskih umetnika Gorana Sultanovića, Dušana Bezuha i Branislava Zarina. Još jedan pozorišni događaj obeležiće prvu polovinu februara. Reč je o reprizi komada novovaroškog Pozorišta „Život u tesnim cipelama“, koji je po tekstu Dušana Kovačevića, režirao Vladimir Dulanović Toki. Predstava je na programu u ponedeljak 13. februara (20 sati). Prilično bogat i kvalitetan pozorišni repertoar organizatori su obogatili i hit predstavom „Beton mahala“, koju su u koprodukciji beogradskog „Zvezdara Teatra“ i novopazarske pozorišne trupe „Joj, evo ih ovi“, režirali Branislav Trifunović i Rifat Rifatović.

Pozorišni program u okviru „Dana kulture“ koncipiran je tako da se ne zanemare ni interesovanja najmlađih poklonika ove vrste umetnosti. Tako će grupa užičkih glumaca u četvrtak 23. februara, u prepodnevnim satima, izvesti komad „Druženje sa kapetanom Džonom Piplfoksom“, dok će se glumci Omladinske scene Doma kulture iz Bajine Bašte, u ponedeljak 6. marta, predstaviti komadom za predškolce. Novovarošani će se i ove godine ponovo družiti sa prvacima Centra za kulturu „Masuka“ iz Velike Plane. Oni će se izvesti predstavu „Sabirni centar“, koju je po tekstu čuvenog srpskog pisca i dramaturga Dušana Kovačevića, režirao Dejan Cicmilović.

Događaj koji će po svom kvalitetu i aktuelnosti obeležiti ovogodišnju tradicionalnu kulturnu manifestaciju nesumnjivo je koncert svetski poznatog a kapela hora „Viva vox“ iz Beograda, u čijim će vokalnim bravurama Novovarošani imati prilike da uživaju u subotu 18. februara. Od muzičkih događaja, na programa je i tradicionalni osmomartovski koncert Tamburaškog orkestra novovaroškog Doma kulture. Organizatori podsećaju da će nakon što se spusti zavesa na ovogodišnju manifestaciju, najverovatnije u drugoj polovini marta, biti upriličena i dva koncerta ovdašnjeg Kulturno-umetničkog društva koje takođe uspešno radi i deluje pri DK.

„Đe je zrno klicu zametnulo“ naziv je programa koji je posvećen tradiciji i izvornoj narodnoj baštini. Na sceni Doma kulture biće izveden u subotu 25. februara (20 sati), a u okviru njega publika će imati priliku da uživa u virtuoznosti prve frule Srbije Darka Prelića, dvojničara iz Nove Varoši, nastupu domaćeg Folklornog ansambla i Ženske pevačke grupe DK. Muzičkom programu prethodiće izložba fotografija i dokumenata „Armijski đeneral Krsta Smiljanić“ koju je priredila istoričarka Snežana Đenić. Postavkom je predstavljen deo istorijske baštine zlatiborske regije kroz kulturu sećanja na znamenitog generala proslavljenog tokom Velikog rata. Kada su izložbe u pitanju, posetioci novovaroških hrama kulture moći će i da u sredu 8. marta, u 18 i 30 sati, prisustvuju izložbi fotografija i maketa koju je priredio profesor Aleksandar Saša Radojević, naš poznati arhitekta po čijem je projektu građeno zanimljivo zdanje ovdašnjeg Doma kulture.

– Potrudili smo se da u skladu sa finansijskim mogućnostima koncipiramo umetnički program tako da se zadovolji pre svega kvalitet, ali i kvantitet i raznovrsnost kulturnih sadržaja. Blagu prednost dali smo teatru i muzičkim događajima jer su oni tradicionalno i najposećeniji. Poštovali smo umetnički senzibilitet i ukus novovaroške publike, trudeći se da i cene ulaznica prilagodimo njihovom „džepu“, ističe Mihrija Hadžić, direktorka Doma kulture, koja je za realizaciju manifestacije uspela da, pored sredstava planiranih iz budžeta lokalne samouprave, obezbedi i značajna finansijska sredstva od donatora. Pokrovitelj „Dana kulture“ je Opština Nova Varoš.

Kulturni događaji u Biblioteci

I novovaroška Biblioteka „Jovan Tomić“ organizovaće nekoliko kulturnih događaja, kako bi ponuda tokom „Dana kulture“ bila što kvalitetnija i bogatija. Poklonike pisane reči obradovaće veče sa zavičajnim piscima i pesnicima, koje je okvirno planirano za drugu polovinu februara. Ovdašnja književna riznica otvoriće širom vrata i za lokalne glumce, recitatore i muzičare, koji će se uskoro okupiti radom na umetničkom programu inspirisanom starogradskim duhom varošice na padinama Zlatara. U Biblioteci će biti upriličena i promocija knjige „Pevanje iz vika“ u izdanju novovaroškog Društva za negovanje tradicionalnog pevanja, na kojoj će govoriti predsednik Društva dr Radojica Perišić i profesor Dimitrije Golemović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari