Tragedija koju niko nikada ne treba da doživi 1Foto: FoNet/ BC

Film „Balkanska međa“ režisera Andreja Volgina premijerno će biti prikazan beogradskoj publici večeras u Centru „Sava“, a nakon toga počinje i projekcija u bioskopima širom zemlje – saopšteno je danas na konferenciji za novinare u bioskopu Roda sinepleks na Banovom brdu.

Film se bavi operacijom ruske vojske pri zauzimanju aerodroma „Slatina“ u Prištini i učesnicima u akciji iz 1999. godine. Koproducenti filma su: Miloš Biković i Miodrag Radonjić, koji i glume u filmu, a ostalu glumačku ekipu čine: Gojko Mitić, Aleksandar Srećković Kubura, Aleksandar Radojičić, Milena Radulović, Goša Kucenko…

Glumac Miloš Biković istakao je da je film nastao prema istorijskom događaju oko kog je „ispletena“ priča koja je u potpunosti vođena slobodom tumačenja tog događaja.

– Neke elemente koji su se dešavali u istoriji iskoristili smo kako bi ispričali priču. Emocionalni utisak je istinit i upliće se u priču koja ima zakone filmskog jezika i žanra – kazao je Biković.

Režiser Andrej Volgin kazao je da se povodom filma u Rusiji mnjenje uskovitlalo, jer se u njihovoj zemlji dosta ljudi seća tih događaja, pogotovu generacija rediteljevih roditelja. Prema njegovim rečima, tema za njih je vrlo bolna.

– Ovo je umetnički film, ne dokumentarni, ali je inspirisan realnim događajima koji su se dogodili u Jugoslaviji. Postoje i dokumentarni kadrovi u filmu koji prikazuju ono što je stvarno bilo. Film je neka vrsta hronike koja potvrđuje realne događaje. Ipak, u pitanju je komercijalni film i nije sve dokumentaristika – ukazao je Volgin.

On je rekao da je 70 procenata filma snimljeno u Srbiji, a drugi deo na jugu Rusije, jer bez političkog skandala ne bi bilo moguće da se drugi deo snimi u Srbiji. Kako kaže, kad bi krenula vojna kolona iz Rusije u Srbiju, to bi bio materijal za nekoliko dokumentarnih filmova.

– U početku je to trebalo da bude priča o koloni vojske koja se povlačila, međutim kada sam gledao dokumentarne filmove o tom povlačenju, nekoliko dana sam bio pod velikim utiskom. To je tragedija kojoj nema ravne i to niko nikada ne treba da doživi – ističe Volgin.

On je istakao i to da se u filmu vidi da se junaci bore sa razbojnicima, a ne sa konkretnim narodom.

– U filmu ima i muslimana i hrišćana i smatramo da postoji mogućnost da dođe do pomirenja – kazao je Volgin.

Biković upitan da li veruje u pomirenje dva naroda odgovara potvrdno.

– Ako ne dolazi do pomirenja naroda, koja je alternativa? Alternativa je užasna i na tome mora da se radi, poštujući zakone i civilizacijske norme. Bez kulture ne postoji prijateljstvo, kultura je najbolji oblik komunikacije – smatra Biković.

Na polju psihe i duše

Miloš Biković je ukazao da je bilo važno „izvući liniju junaka“ od početka do kraja kako bi priča bila konzistentna, pogotovu zato što su dosta menjali scenario dok su snimali. „Dobili smo junaka koji nije vođen jednostavnim principom nego u sebi ima konflikte. Hteli smo da ispričamo kako se rat prenosi na polja ljudske psihe i duše. Druga važna tema jeste i pokazatelj kakvi odnosi prijateljstva mogu da postoje između srpskog i albanskog naroda, ljudski odnosi izvan politika i nacija“, rekao je Biković.

Otkud Emir Kusturica u filmu

Povodom pojavljivanja režisera Emira Kusturice u filmu, Andrej Volgin je istakao da je za svakog reditelja i producenta velika čast da radi sa Kusturicom. „To je čovek svetskog ugleda i značaja. Ideja da se on pojavi u filmu je bila zajednička, međutim Miloš je realizovao tu ideju do kraja – razgovarao je sa gospodinom Emirom i pokazao mu materijal. Kusturica je pristao da glumi jer je ta tema za njega jako važna“, rekao je Volgin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari