Tragovi koji se i dalje osećaju - predstavljen film po motivima knjiga Žike Pavlovića 1Foto: Promo/Režim

U Beogradu je održana konferencija za štampu povodom premijere filma „Trag Divljači“, trilera iz perioda „veselih sedamdesetih“ Jugoslavije koji se bavi mnogim temama koje su u to vreme gurane pod tepih. Na konferenciji obratila nam se glumačka i autorska ekipa.

Kako i piše u najavama filma Nenada Pavlovića, glavni likovi ove priče su  moćnik UDBE, disident samotnjak, dama u nevolji i ambiciozni novinar, a međusobno ih povezuje brutalno ubistvo koje te 1979. godine žestoko potresa jugoslovensku javnost. Upravo tog moćnika, pukovnika UDBE Blagoja Jotića tumači Miki Manojlović koji je rekao da mu nije predstavljalo neki veliki izazov da glumi ovakvog čoveka.

– „Pronaći u sebi pukovnika UDBE je veoma lako i to može svako od vas“, rekao je kroz osmeh poznati glumac.“ Meni je bio važan rad na ovom filmu jer je ovaj scenario izašao iz literature Živojina Pavlovića. Ono što mi je posebno bitno je da je Nenad Živojinov sin, tako da sam i sa ocem i sinom bio u prilici da radim i da razmenjujem ideje i misli.“ rekao je Manojlović i dotakao se sličnosti između dva reditelja u kojoj se najviše ističe jedna vrsta širokog pogleda i razumevanja moguće slobode koju nikad nemamo do kraja, i ne možemo je osvojiti. Naglasio je još da je Žika vrlo dobro to znao, i da je plaćao to godinama.

Glavnog lika, novinara Jugoslava tumači Radivoje Bukvić. Njegov lik ide do kraja i prelazi najteže životne granice. Za samo ime koje je poneo u filmu kaže da je simbolično ali i opterećujuće.

– „Na samom kraju filma lik koga tumači Dragan Bjelogrlić kaže – „To ime Jugoslav, promeni ime. Vreme ti je“. Nenad Pavlović me je zvao sedam ili osam godina pre nego što je film krenuo sa snimanjem, trebalo mu je dosta vremena da se pokrene ali mi je posebno zadovoljstvo što je uspeo da sve ovo izgura i da izvuče maksimum. Ja sam veoma zadovoljan, jer nas troje (Miloš Timotijević, Nada Šargin) i reditelj smo slična generacija sa fakulteta“, rekao je Bukvić i dodao da se posebno radovao što je radio epohu, u kojoj je sve bilo dosta vizuelno šarenije, nego danas kad je sve mahom sivo i crno.

Tragovi koji se i dalje osećaju - predstavljen film po motivima knjiga Žike Pavlovića 2
foto: Danas online

Moda je privukla i glavnu glumicu, Nadu Šargin koja kaže da još uvek ima očuvanu odeću iz tog perioda koju su nosile njena mama i rođake.

– „O životu tog vremena znam preko priča i fotografija roditelja. Možda se tad naizgled živelo mirnije, ali moji roditleji i moja okolina nisu imali političkih problema, tako da ja nisam ni znala za tu drugu stranu. Meni je socijalizam bio super. Sa odrastanjem sam saznale za sve te druge, mračnije priče, a i filmove koje sam gledala nisam najbolje razumela jer sam živela u drugom okruženju.

Šargin nam je još i ispričala kako je njen lik odrastao pored krvoločnih zveri, tako da je i ona sama zver ali prekrivena, i da će televizijska serija, koja će se emitovati, otkriti još neke detelje o njoj, kojih u filmu nažalost nema.

Miloš Timotijević glumi disidenta, sakrivenog u šumama oko izmišljenog grada Vranovca na istoku Srbije koji ima želju, skoro pa opesesivnu za osvetom.

– Ja sam uleteo u ovo snimanje jer kolega koji se dugo spremao za ovu ulogu je zakačio koronu, Zvali su me, ja sam tad radio predstavu u Bitef teatru „Seks, umetnost, komunizam“, igrao sam reditelja Pazolinija i tema je bila šesdeset osma tako da sam skroz bio spreman za ovu ulogu.

Reditelj i koscenartista filma Nenad Pavlović, radio je prema prozi svog oca Živojina, odnosno prema romanima „Lapot“, „Vašar na Svetog Aranđela“ i „Lov na tigrove“.

– „Dosta komplikovano je bilo raditi adaptaciju jer njegovi romani nisu bili filmični, jer ih on ih u startu nije zamišljao kao film. Zato sam spajao likove iz više dela, nekima sam čak promenio funkciju iz knjiga. Najvažnije mi je bilo da sve bude jedno kao celina, i porodična drama ali i triler, na kome sam ja najviše insistirao“, rekao je reditelj filma uz dodatak da mu je bilo vrlo intrigantno da radnja bude smeštene u kraj sedamdesetih, jer kako je rekao tad je i on rođen, ali i taj period u svetu ali i Jugoslaviji je period slobode koja danas više ne postoji jer je ubijena raznim stegama i političkom korektnošću.

Pored Bukvića, Manojlovića, Timotijevića i Šargin glumački postavku čine i Dragan Bjelogrlić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Filip Šovagović i mnogi drugi. Film „Trag Divljači“ doživeće premijeru 3. oktobra u MTS Dvorani, a od 6. oktobra se nalazi u regularnoj bioskopskoj distribuciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari