Tragovi zločina i dokazi sreće 1

Izložba slika Jelene Aranđelović pod nazivom „Tragovi zločina i dokazi sreće 2.0“ otvara se večeras u 19 sati u Prodajnoj galeriji „Beograd“.

Autorka se predstavlja serijom slika velikog formata u tehnici ulja na platnu. Kroz minuciozni crtački grafizam i istančanu gamu „sive boje“, kreirane su urbane predstave, kadrovi gradskih pejzaža zamišljeni kao minzascen prošlih, potisnutih ili nekih budućih uznemirujućih događaja i ličnih preokupacija. Nastali po fotografskim predlošcima, ovi radovi oživljavaju bolna mesta kako kolektivnog tako i intimnog sećanja, dok atmosfera pustoši i propadanja aludira na, kako autorka navodi „strah od intimne praznine u kulturi izobilja“.

Izložba „Tragovi zločina i dokazi sreće 2.0“ obuhvata slike iz dva ciklusa, od kojih je prvi retrospektiva radova iz serijala „Tragovi zločina i dokazi sreće“ iz perioda 2015-2019, koji se bavi fenomenom sećanja, kako iz lične arhive, tako i iz odbačenih dokumenata nepoznatih ljudi. Drugi ciklus radova „Ulične rekonstrukcije“ započet je 2017. godine i još je u procesu rada, a proučava aktuelna građenja i urušavanja urbanog pejzaža, navodi se u tekstu u katalogu izložbe.

„Privučena gradskim radovima i rekonstrukcijama pored kojih svakodnevno prolazim, odlučila sam da ih i vizuelnim putem uobličim. Fotografišući prizore kretala sam se od dokumentovanja, selektovanja do kasnijeg pokušaja vizuelnog definisanja kroz slikarski rad. Kako samo rekonstruisanje kao fenomen i akcija nema definisanu formu tako i moje stvaralaštvo ma koliko ja insistirala negde na detalju ostaje po meni i dalje u procesu (re)definisanja i potrage“, kaže autorka.

Izložba traje do 2. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari