Trčanje kroz vreme 1

„Mi čuvamo sećanja”, poručuje Muzej istorije Jugoslavije povodom svog 20 rođendana koji će danas proslaviti specijalnim besplatnim programom za publiku 10 do 18 sati u svom kompleksu.

Samo tog dana, u objektu Muzej 25. maj publika će na izložbi jednog predmeta „Trčanje kroz vreme” premijerno biti u prilici da vidi jednu od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940. godine, povodom sedamnaestog rođendana Petra II Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine Sokola, stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije.

Tokom trajanja izložbe Ko je soko – taj je Jugosloven, Muzej je 2016. godine otkupio sokolsku štafetu koja je nošena od Skoplja, Niša i Kragujevca do Beograda. U objektu Stari muzej, gde je u julu za publiku otvoren rad na stalnoj postavci, pod nazivom Otvaramo depo, u četiri termina (od 10; 12; 14 i 16 časova) biće organizovana stručna vođenja za posetioce. Podsetimo, na postavci su simbolično, jedan naspram drugog, predstavljeni fondovi Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim spajanjem je 1996. godine Muzej nastao.

Za najmlađe posetioce biće organizovan Dečji kutak sa igrama iz Jugoslavije koje su obeležile detinjstvo mnogih generacija, a danas su gotovo potpuno zaboravljene. Društvene igre poput Ne ljuti se čoveče, preskakanje lastiša i bojenje fiće, najpopularnijeg automobila Jugoslavije, biće postavljene u poslednjoj sali objektaStari muzej.

Uveče od 18 sati najavljena je program za zvanice na kome će Neda Knežević, direktorka MIJ, predstaviti novu koncepciju ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari