Treći beogradski Dani Mirka Kovača 1Foto: www.wikipedia.org

Treći beogradski Dani Mirka Kovača, poznatog regionalnog književnika, koji obuhvataju tribinu ’Kovač u literaturi i filmu’ od 18h i filmsku projekciju od 20 časova ’Ubistvo u noćnom vozu’ (TV Beograd, 1972.) održaće se u sredu, u Parobrodu, najavljeno je iz ove Ustanove kulture.

Učesnici  debate o piscu, scenaristi, esejisti, dramaturgu  koji  pripada crnogorskoj, srpskoj, hrvatskoj, bosanskoj književnosti i kulturi ovogodišnji su laureati priznanja Mirko Kovač, kojima je ono početkom jeseni dodeljeno u Rovinju: Damir Ovčina, pisac iz Sarajeva, nagrađen za najbolji debitantski roman ’’Kad sam bio Hodža’’( Buybook,  Sarajevo/ Zagreb), Ivan Čolović, antropolog, filozof i urednik ’’Biblioteke XX vek’’  iz Beograda, dobitnik priznanja za najbolji esej ’’Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita’’ ( Biblioteka XX vek), Stevan Filipović, reditelj iz Beograda ( jedan od nagrađenih za scenario, uz Miru Karanović, Darka Lungulova, koscenarista filma ’Dobra žena’, produkcija This and That Productions iz Beograda) kao i Kovačevi  prijatelji i saradnici  na filmu: Lordan Zafranović, reditelj iz Zagreba, Filip David, beogradski pisac i dramaturg, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književno tribinskog programa u Parobrodu.

Tribina o ovom najznačajnijem jugoslovenskom književniku, čije beogradske godine zauzimaju značajno mesto u Kovačevoj poslednjoj, testamentarnoj knjizi, (’Vrijeme/Vreme  koje se udaljava’ – Fraktura, Zaprešić, 2013. – Laguna, Beograd, 2015) koja se koleba, njiše između memoara, autobiografije i romana, prema rečima Boža Koprivice, treba još jednom da podseti  zašto je Kovač harizmatična ličnost i umetnik svih koji razumeju i osećaju njegov jezik. Da pripada svima što svojom voljom, što sudbinom, kako je tvrdio u jednom od poslednjih intervjua.
Tribina ’Kovač u literaturi i filmu’ održaće se u glavnom holu (18h).

Besplatna projekcija filma ’Ubistvo u noćnom vozu’( 1972. god ) čiji scenario potpisuje Mirko Kovač, režiju Lordan Zafranović, sa glumcima Slobodanom Perovićem i Draganom Gagom Nikolićem, u kome se Kovač pojavljuje u jednom kadru, održaće se u bioskopu Dragan Gaga Nikolić (20h).

Mirko Kovač rođen 1938. u Petrovićima, kraj Bileće, Crna Gora; Preminuo u Zagrebu, sahranjen u Rovinju, Hrvatska,2013.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari